Annons
Insändare

I höst kan vi säkerställa utvecklingen

Vi börjar närma oss valet och ringvägens framtida placering är en fråga som skapar känslor.
Publicerad 26 juli 2022
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Och eftersom utvecklingen går framåt och Trelleborgs geografiska läge i logistikkedjan är något den svenska och till stor del av europeiska marknaden behöver, varken kan eller får vi stänga hamnen, skriver signaturen Roland.
Och eftersom utvecklingen går framåt och Trelleborgs geografiska läge i logistikkedjan är något den svenska och till stor del av europeiska marknaden behöver, varken kan eller får vi stänga hamnen, skriver signaturen Roland.Foto: Tomas Nyberg

Trelleborg har genom en stor förankring mellan de stora partierna kommit överens om att flytta hamnen österut. Detta projekt pågår och är snart klart. Resultatet av detta projekt är att trafiken till och från hamnen måste flytta utanför Trelleborgs övervägande och centrala delar. Anledning är att prognosen för hamnen är 1 miljon fordon med anknytning till hamnen, som kommer passera de centrala delarna av Trelleborg inom en snar framtid. Och eftersom utvecklingen går framåt och Trelleborgs geografiska läge i logistikkedjan är något den svenska och till stor del av europeiska marknaden behöver, varken kan eller får vi stänga hamnen. Vi får inte ens sälja den till kineserna.

Vi kan heller inte ta hänsyn till centraleuropeiska och östeuropeiska åkares kostnadsläge. Det viktigaste måste vara alla dessa människor i Trelleborg som tvingas exponeras av dessa enorma mängder av avgaser som dessa fordon släpper ut över staden. Trelleborg är den enda staden i Sverige som fortfarande måste leva med en trafiksituation där all den tunga trafiken passerar 150 meter från centrum.

”Trelleborg är den enda staden i Sverige som fortfarande måste leva med en trafiksituation där all den tunga trafiken passerar 150 meter från centrum.”
Roland
Annons

Detta handlar inte om vad Trafikverket tycker. Det handlar inte om en kilometer hit eller dit. Det handlar om människorna som bor i Trelleborg. Jag utgår från att Kuststaden inte blir av om den tunga trafiken skall passera genom centrum. Vem vill bo i ett stadsområde som delas av en lastbilstrafik motsvarande 1 miljon enheter per år?

Det är nu i höst vi har möjlighet att säkerställa denna utveckling i ett val. Och då menar jag inte folkomröstning som endast är rådgivande. Vi har ett par gånger röstat på de etablerade partierna för att utföra de projekt som nu pågår. Detta måste fortgå och färdigställas, så vi får ett nytt fräscht öppet centrum där man kan vistas fritt från denna enorma mängd lastbilar med sina giftiga avgaser. Detta är alla Trelleborgs invånare värda och framför allt våra barn.

Roland

Annons
Annons
Annons
Annons