Annons
Insändare

I en fri demokrati är yttrandefriheten en grundbult

Yttrandefriheten är viktigare än kränkta muslimer.
Publicerad 7 juli 2023
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten skriver om yttrandefrihet och koranbränning. På bilden Salwan Momika.
Skribenten skriver om yttrandefrihet och koranbränning. På bilden Salwan Momika.Foto: Stefan Jerrevång/TT

Ponera, jag vill protestera och manifestera min avsky mot nazism. Skall bränna Mein Kampf. Ett uttryck för att jag ogillar ideologin. Skall yttrandefriheten begränsas enligt muslimer och övrigas krav så blir detta omöjligt. Detta är inte heller ”hets mot folkgrupp” då nazister såväl som muslimer inte är att betrakta som en folkgrupp. (Man menar väl inte att indonesier och till exempel somalier ingår i samma folkgrupp?)

I en fri demokrati är yttrandefriheten en grundbult. Det är mycket tydligt att det i de islamska länderna inte finns någon yttrandefrihet. Vill vi se dessa länder som förebilder? Mikael Yüksel, partiledare i nybildade muslimska partiet, kräver att svenskarna skall ”böja” sig för det muslimska kraven – är det verkligen dit vi skall sträva?

”Varken, våra politiker eller polisen skall ha åsikter om dessa demonstrationer.”
Terje
Annons

Att bränna koranen, Maos Lilla Röda, Karl Marx Manifest eller Bibeln är inte att kränka följarna. Det är att protestera mot innehållet i boken, det vill säga, en protest mot koranens innehåll, en protest mot sharialagarna och övriga uttryck som den boken påbjuder. Islam är inte bara en religion. Det är en religion i tät väv med ideologi, ett verktyg för maktutövning och kontroll över befolkning. Ur det perspektivet skall demonstrationerna betraktas. Varken, våra politiker eller polisen skall ha åsikter om dessa demonstrationer. Deras uppgift är uteslutande att administrera och verkställa den lagstiftning som svenska folket via riksdagen beslutat om.

Voltaire lär ha uttryckt och låt oss tillskriva honom dessa ädla ord, ”Jag ogillar vad du säger, men jag är beredd att gå i döden för din rättighet att säga det.”. Detta uttryck skall hedras om vi har en önskan om ett fortsatt fritt demokratiskt samhälle.

Terje

Annons
Annons
Annons
Annons