Annons
Insändare

Hurra för Al Gore!

Insändare • Publicerad 16 oktober 2007
Al Gore. ARKIVBILD: SCANPIX
Al Gore. ARKIVBILD: SCANPIXFoto: 

Det gläder mig långt in i djupet av mitt hjärta att Nobels fredspris gått till klimatarbete. Priset delas mellan forskning, FN: s så kallade klimatpanel IPCC, och kommunikation, Al Gore, och därmed har man också valt att premiera två lika viktiga sidor av det mynt som heter klimatarbete.

Klimatförändringarna är redan här. De medför allvarliga rubbningar av den komplexa samverkan mellan sol, vatten, vind och jord som utgör grunden och förutsättningen för det liv vi lever här på planeten jorden. Att fortsatt öka kunskapen om vad som ger dessa förändringar och vilka effekterna blir är oerhört viktigt för att vi ska kunna bromsa förändringarna och uppnå en hållbar utveckling. Att kunna servera alla fakta på ett begripligt sätt så att det verkligen berör människor är minst lika viktigt. Det är genom kunskap som leder till insikt som leder till handling som vi alla kan medverka till att begränsa klimatförändringen och dämpa dess effekter.

Annons

De stora, nästan övermänskligt svåra, globala frågorna måste bli hanterbara också på den lokala nivån, för den enskilda individen. Om många individer bestämmer sig för att samtidigt begränsa sin klimatpåverkan så kommer det att göra skillnad. Därför är det extra glädjande att Trelleborgs kommun med hjälp av statliga bidrag, så kallade Klimp-pengar, också kan ha ett fungerande klimatinformationsarbete. I våras hade vi möjlighet att på Grand-biografen visa Al Gores Oscars-belönade film "En obekväm sanning" för allmänheten. Klimatutbildning har hållits för förtroendevalda. Vid två tillfällen har miljöfordon visats upp vid särskilda utställningar och kampanjarbetet har bland annat lett till att vi fått en gastapp i Trelleborg för den som vill överge sin bensindrivna bil och gå över till fordonsgas. Under Leva & Bo-veckorna i augusti kunde besökarna avge sina egna klimatlöften och diskutera klimatfrågan. Under Skördefesten på Trelleborgen bjöds besökarna på gratis skjuts med buss eller hästdroska med koppling till minskade utsläppsmängder av koldioxid. Under läsåret 07/08 anordnas en lärarfortbildning i klimatfrågan för kommunens lärare med målet att kunskapen ska spridas vidare till elever.

Till Trelleborgs Allehandas läsare vill jag säga följande: Om du har funderingar kring klimatförändringar eller andra miljöfrågor - dra dig inte för att kontakta undertecknad! Det du funderar på kan faktiskt göra skillnad!

Anitha Ljung

Agenda 21/Klimp-samordnare

Trelleborgs kommun

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons