Annons
Insändare

Hur trovärdig är Vindkraften?

Insändare • Publicerad 26 maj 2009

Svar till Fredrik A Svensson operativ chef Kraftö AB (den 12maj).

Du skriver att era beräkningar är korrekta, varför används då ett verk som inte finns, i beräkningen, Enercon E4-2000 level 0. Det ni förmodligen menar är Enercon E4-2,3 MW level 3, det vill säga verket är nedreglerat till en reducerad effekt, i detta fall 2 MW. Dessvärre kommer ändå närmsta fastigheter över 40 db (A).

Annons

Tillverkaren Enercon rekommenderar dessutom en säkerhetsmarginal på 1 db (A) på garanterat buller när man utför ljud beräkningar.

Fastigheternas koordinater det vill säga exakta läge, är inte heller korrekta. Våra beräkningar är utförda med korrekt indata i det av er använda datorsimuleringsprogrammet WindPRO. Nämnas bör också att dessa verk är samma som monterats i Näsbyholm, där fick man tillstånd för 1.8 MW och verkhöjd 100m. Närmsta fastighet ligger där, på ett större avstånd än i vårt fall. I stort sett innan betongen bränt färdigt, ansöker man där om att få höja effekten till verkens kapacitet 2.3 MW, som en mindre ändring, tänkvärt!

Du skriver vidare att miljökonsekvensanalysen är behäftad med exakt tre felaktigheter, vad med följande; sid 15, att området har riksintresse för naturvård, som avfärdas med att, en tidig bedömning är att en vindkraftsetablering inte skulle få någon negativ påverkan, och du, området ligger inte i utkanten utan mer mitt i. Vidare sid 20, hänvisning till bilaga 3 fotomontage den finns inte ens med, sid 22 under avfall beskrivs Vestas V90 verk, sid 24 upprepning av ett långt stycke från Energimyndigheten.

Att använda mallar är i sig inte fel men så mycket respekt för berörda parter måste man visa att man korrekturläser före utskick, för att uppfattas, som seriös.

Vad beträffar vem som bestämmer, har du totalt missuppfattat insändaren, att få uppfattningen att ditt företag skulle bestämma, är väl ända att överskatta sig själv. Nej de i Stockholm, är naturligtvis våra kära rikspolitiker som hotar att ta ifrån oss det vill säga våra folkvalda lokala politiker deras möjligheter att påverka vårt lokala område vad beträffar vindkraft.

Du skriver vidare att det är en generationsfråga, vilka belägg har du för ett sådant uttalande? Jag tror nog att samtliga medborgare är väl medvetna om att alla måste dra sitt strå till stacken vad beträffar miljön, med den skillnaden att vissa bara ser möjligheter att tjäna pengar på det. Vem betalar förresten våra minskade fastighetsvärden på grund av vindkraftsverkens olyckliga placering?

Vindkraft är och förblir ett litet komplement i den totala energiproduktionen, och vem bekostar skrotningen av uttjänta vindkraftverk? Slutligen skriver du dig som operativ chef, det får mig osökt att tänka på militären och då i banor som invasion, är det det ni nu prövar på i södra Skåne?!

Nej, läs Energimyndighetens rapport 5866 där sammanfattningen avslutas med, driv inte igenom projekt i områden med stort motstånd.

Läs gärna även Miljöbalken (1998:808) 1 kap, 1 § där står klart och tydligt att, människors hälsa och miljön skall skyddas och värdefulla natur- och kulturmiljöer skyddas och vårdas.

Bength Fritzon för interimsstyrelsen, Bevara kulturmiljön i Grönby/Sörby
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons