Hur tolkas SCB:s statistik?
Svar till Per-Olof Hultberg, Försäkringskassan Skåne (den 23 februari).
Per-Olof Hultberg skriver att Försäkringskassans fastställda schabloner för beräkning av bostadstillägg för pensionärer i småhus från och med 2007 bygger på schabloner framtagna av bland annat Statistiska centralbyrån (SCB). Jag har talat med SCB och de säger att någon statistik har de inte sänt till Försäkringskassan, men nu sänder vi statistik till dig.
Den kan du vidarebefordra till Försäkringskassan som bevis på att elen förra året gick upp 18 procent.
Per-Olof Hultberg skriver att schablonen för uppvärmning sänks och att schablonen för hushållsel höjs.
Den sistnämnda har alltid dragits ifrån eftersom man inte får bostadstillägg för den. Uppvärmningen av en villa på 100 kvadratmeter bostadsyta har alltså blivit billigare i elkostnad men när det gäller hushållselen har den enligt Försäkringskassan blivit 208 kronor dyrare per månad!!! Detta är naturligtvis felaktigt. Hushållsapparaterna (kyl, frys med mera) tillverkas numera alltmer energisparande. De har dessutom allt kortare livslängd, vilket framtvingar täta energibesparande byten. Elförbrukningen för belysningen minskar också genom byten till lågenergilampor. Effekterna av de av Försäkringskassan använda schablonerna för ett småhus på 100 kvadratmeter gör att bostadstillägget minskas från 2767 till 2583 kronor per månad.
Försäkringskassans schabloner räknar dessutom inte med att sophämtningen blivit dyrare på grund av att staten höjt förbränningsskatten. I Vellinge kommun har därför sophämtningsavgiften höjts med 23 procent. Jag har läst att i andra kommuner har den höjts ungefär lika mycket. Driftskostnaderna för småhuset alltså vatten, avlopp, sophämtning, underhåll och försäkring har endast räknats upp med 25 kronor per månad.
Låginkomstpensionärer i småhus har alltså fått sänkt sitt bostadstillägg med 183 kronor per månad. Det är mer än vad de fått i pensionshöjning!
Sylvia Oscarsson