Annons
Insändare

Hur tänker olika generationer om morgondagen?

Hur skall det bli i framtiden undrar Pia Fredriksson (den 28 april) och Bertil Nilsson skriver i samma ämne (den 12 maj) om faran med att vårt jordklot har blivit överexploaterat. Befolkningen har tredubblats på 50 år – hur kommer det bli framöver?
Publicerad 19 maj 2020
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Konsumtionen som vi håller på med har också sina begränsningar där allt för mycket ägande kan bli en fälla, skriver Tommy Bengtsson.
Konsumtionen som vi håller på med har också sina begränsningar där allt för mycket ägande kan bli en fälla, skriver Tommy Bengtsson.Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Tänk att för några generationer sedan så börjande man från en mycket låg grund för att arbeta ihop till hem, hushåll och familj. Numera lever vi ett samhälle som är beroende av en ständig konsumtion. Emellanåt hör man dagens generation klaga över att man lever med att rensa bort, göra av med, för att skapa utrymme för de senaste inköpen. Det känns som många inte mår bra av att man äger saker som man inte längre har nytta av. Den situationen kan också skapa en otrivsel när man känner sig tvungen att lämna ifrån sig saker och ting som tidigare känts personliga.

Vår konsumtion medför att vår jord och vårt klimat har börjat att signalera genom små viskningar som mer och mer går över till högre rop och som i många fall påverkar oss människor och vår hälsa. Det är en utveckling som är skrämmande, för vår jord och vårt klimat har sina begränsningar, och vår konsumtion tär hela tiden på våra gemensamma resurser.

Annons

Vad är det som är viktigt för oss människor, bättre klimat och mindre utsläpp, mer jobb eller mer fritid, mer eller mindre ansvar eller mer eller mindre kostnader för materiella ting?

Konsumtionen som vi håller på med har också sina begränsningar där allt för mycket ägande kan bli en fälla. Det är inte bra för miljö när marknaden ständigt utvecklas för att sälja mer och mer till oss konsumenter.

Man kan bli allvarligt oroad av att sjuktalen ökar, främst bland våra yngre människor. Fler och fler unga söker sig till sjukvården för stress och psykisk ohälsa. Vi har blivit beroende av kommersen, men, vi vet att egentligen ligger friheten i vårt eget omdöme. Det kan innebära att äga mindre och dela mer och att äga sin tid i stället för att äga en massa saker.

Man kan bli oroad av samhällsutvecklingen och om man tänker tillbaka några generationer och på hur de slitit för att nå lyckan i att äga så skulle de inte tro att vi i dagens samhälle har ett överflöd. Detta överflöd som lockar till mer konsumtion kan till sist bli en tung börda att bära och vår längtan efter mer och mer kan göra oss mindre och mindre som människor. Samhällsutvecklingen kan påverkas, det har hänt tidigare och kan hända igen.

Vi människor måste tänka om och få fler att göra detsamma och agera. Det är ingen lätt uppgift som vi har framöver, men, vi måste. Vår generation är väl själva upphovet till förändringen av samhället från sparsamhet till konsumtion.

Vi känner alla stolthet över att äga och då måste vi också känna ansvar för en hållbar framtid för såväl människor, som samhällen och vår natur.

Tommy Bengtsson

Beddingestrand i maj

Annons
Annons
Annons
Annons