Annons
Insändare

Hur tänker man? Eller tänker man inte alls?

Jag vill komplettera min tidigare insändare (den 24 november).
Insändare • Publicerad 14 december 2011

En artikel i Ny Teknik (den 7 december 2001) visar att man redan då var medveten om konsekvensen av nedläggningen av Barsebäck. I stället för att förstärka ledningsnätet norrut byggdes nya kabelförbindelser till Polen och Tyskland vilket gör att ledningsnätet från norr blir ännu mer belastat. Hur tänker man? Eller tänker man inte alls?

Det finns ytterligare frågetecken angående produktionsanläggningar. Varför ska elkunderna i södra Sverige vara med och subventionera utbyggnaden av vindkraftsparker som i norr och sedan belastas med extra skatt på energin? Överföringsförmågan har definitivt inte blivit större.

Annons

Det är mer status att bygga internationella kabelförband, än att bygga kraftledningar i Sverige.

Angående luftledningar borde man bygga med en konfiguration, till exempel triangelplacering vilket minskar överföringsförlusterna väsentligt när det gäller växelström.

Anmärkning: utbyggnaden av vattenkraft och kraftnät från sekelskiftet 1800-1900 och framåt betalades med skattepengar från hela Sverige.

Nilla Olsson
Arne M
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons