Insändare

Hur skulle ungdomar klara sig utan föräldrar som ställer upp?

Jag är mor till en son som fick sparken från sitt jobb som han skött fram tills han råkade ut för en arbetsplatsolycka. När han kom tillbaka till sitt jobb fick han sparken.
Insändare • Publicerad 25 februari 2014

Trots att han betalt in A-kassa så fick han ändå inte stämpla. Och vad ska en människa göra, jo man anmäler sig först till arbetsförmedlingen sen går man till socialförvaltningen för att be om hjälp. Vilket är hans rättighet att få. Han har ju betalt skatt den tiden han jobbat.

Kommer till socialförvaltningen, får information om hur han ska gå till väga, går hem med alla papper och fixar och donar. Går ner och lämnar in pappren. Och sen får han avslag! En ung människa med egen lägenhet. Ja ja. Föräldrar finns ju alltid. Samt att det vi hjälper honom med kallas för inkomst i era regler, och det räknar ni in i beloppet.

Så vi hjälper honom, han går en andra gång. Samma rutin, papper att fylla i, går ner med dem också. Efter en tid får han reda på att hans papper kommit bort. Hans ansökan är borta. Så bara att fylla i nya igen.

Då tänker jag som förälder, vad sysslar socialförvaltningen med? Vad är det för personal som kan göra av med en människas handlingar? Så kallade sekretesshandlingar som kommer bort... Märkligt.

Tydligen finns det massor med människor som råkat ut för samma sak. Min son är inte den första. Det är skandalöst hur ni behandlar ungdomar som är i ett behov att få pengar till mat och hyra. De är redan i "skiten" och ni gör inte saken bättre.

Man bör ställa frågan, var den kunniga hjälpsamma personalen tagit vägen? Jo, den är borta, tillsammans med den sociala kompetensen.

Och frågan de ska ställa sig är hur skulle dessa ungdomar klara sig utan föräldrar som ställer upp? Vräkta, hemlösa och tigga mat för dagen. Är det så det ska vara? Nej just det, så kan det ju inte gå till, tiggerier lobbas det ju för att det skall förbjudas.

Man kan med fog ifrågasätta det organisatoriska inom socialförvaltningen, om det verkligen fungerar korrekt? Svaret är: Nej, det gör det inte. Det är synd och skam att det ska behöva gå till på det här sättet. Det sociala skyddsnät som vi en gång hade och kunde vara stolta över, har under bara en åttaårsperiod blivit så dåligt och utarmat att inte ens de som har rätten på sin sida får hjälp.

Då återstår bara en fråga till som dimper ned, inte helt osökt. Varför ska vi skattebetalare sponsra ett skyddsnät med personal som inte fungerar?

Kommer jag att få någon garanterad hjälp som betalat min skatt i alla yrkesverksamma år om olyckan är framme?

Skatter och avgifter är till för att skapa trygghet och garantier för alla i samhället. Socialförvaltningens jobb är att hjälpa de som fallit mellan stolarna. När socialförvaltningen inte gör det, har den i stället för att vara en skattefinansierad hjälpinstans, blivit en belastning och en onödig kostnad för oss skattebetalare.

På precis det sättet bemöter socialförvaltningen människor i trångmål. Man kan bli urförbannad för mindre!

Svar direkt: Eftersom insändaren rör ett individärende har vi inte möjlighet att besvara synpunkterna via Trelleborgs Allehanda. Däremot skulle vi uppskatta om den berörda sonen tar kontakt med Vensel Roskvist, chef för myndighetsenheten så att vi gemensamt kan reda ut vad som har inträffat och hur vi ska hantera det framöver.

Cecilia Lejon

förvaltningschef, Trelleborgs kommun

Nilla Olsson
Ursula Dahlberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.