Insändare

Hur kan man skapa något så idiotiskt?

I dagens moderna samhälle kan man råka ut för helt nya moderna fadäser!
Insändare • Publicerad 23 september 2013

Vi har en modern bil efter dagens mått. Den saknar startnyckel - en sådan som man stoppar i tändningslåset och vrider om för att starta bilen!

I stället har vi en liten plastask med batterier i och ett yttre med tre knappar att trycka på.

En knapp leder vid tryckning till att bagageluckan öppnas. Knapp två låser upp bilen medan knapp tre låser den. Dubbelklickar man på denna knapp aktiveras ett larm!

När man skall starta bilen måste man samtidigt som man trycker på en startknapp på instrumentpanelen trycka på bromspedalen med foten. Då går motorn igång samtidigt som handbromsen lossnar. Detta sker under förutsättning att bilen förnimmer att plastasken är på nära avstånd! I princip skall föraren bära den i fickan.

Det är här katastrofmöjligheterna skymtar!

Jag kan föreställa mig att jag en dag ledsagar min hustru ut till bilen hjälper henne att låsa upp bilen och lastar bagaget i bakluckan. Sedan pussar jag henne farväl och hon startar bilen med startknappen och kör till sin väninna i Helsingborg!

Så långt allt väl. Det betyder att så länge motorn är i gång är allt väl. Men när hon stannat bilen i Helsingborg får hon inte igång den igen. Startasken låg nämligen i min ficka inte i hennes. När hon startade bilen stod jag alldeles bredvid och bilen kunde inte avgöra vems ficka som hade startasken. Nu finns bilen i Helsingborg och startasken i Trelleborg! Avståndet är för stort för att bilen skall kunna känna av startasken!

Hur kan moderna bilkonstruktörer skapa något så idiotiskt? Om bilen kör ifrån startasken skall naturligtvis motorn stanna bums!

Denna här beskrivna fadäs har ännu inte inträffat - lyckligtvis men med mitt dåliga minne kommer något i denna stil givetvis att inträffa!

Nilla Olsson
Bengt Stahre
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.