Annons
Insändare

Hjälp miljön på det sätt du kan

På ledarsidan (den 6 april) skrev den liberala gästkrönikören Johanna Nylander under rubriken ”Symbolhandlingar räddar inte miljön”.
Publicerad 15 april 2021
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Jag ska hänga några tygkassar på ytterdörren, så att jag inte glömmer dem när jag går och handlar, skriver signaturen En liten fågel.
Jag ska hänga några tygkassar på ytterdörren, så att jag inte glömmer dem när jag går och handlar, skriver signaturen En liten fågel.Foto: JOHAN ENGMAN / TT

Här kommer mina funderingar på detta:

De frågor du tar upp är inte symbolfrågor. Både ”vanligt folk” och direktörer på jättestora företag har förstått det.

Annons

Gör följande antagande:

Du är på en båt. Båten kommer att sjunka om man inte minskar vikten på det som finns ombord.

Det räcker inte att dumpa hela lasten. Det krävs också att några människor hoppar i, för att den totala vikten ska bli tillräckligt låg. Förhoppningsvis finns det livbåtar.

Detta är miljöfrågan i ett nötskal. Många små tal + några stora tal blir ett tillräckligt stort tal för att rädda miljön.

Att i detta läge tala om ”symbolfrågor” är inte schysst.

Det finns ett gammalt talesätt som säger:

Sjung med den röst du har. Skogen skulle bli mycket tyst, om bara fåglarna med de vackraste rösterna sjöng.

Så – hjälp miljön på det sätt Du kan. Och strunta i folk som kallar det symbolfrågor.

Nu ska jag ut till återvinningsstationen i vårt bostadsområde. Kanske träffar jag på grannen och byter några ord. Jag ska också hänga några tygkassar på ytterdörren, så att jag inte glömmer dem när jag går och handlar.

En liten fågel

Annons

Svar direkt: Små handlingar kan ha stora effekter, och det är just därför politiska beslut måste leda till rätt effekter och inte bara vara symbolfrågor. Det är därför miljöministern borde lyssna på sin utredare när utredaren menar att en elektronikpant inte skulle vara bättre för miljön, då det riskerar att försvåra andrahandsförsäljning och korta livslängden. Eller varför man måste jämföra alternativen om vad människor väljer i stället om något beskattas hårt eller förbjuds. Det är också rimligt att prioritera de åtgärder som ger bäst resultat, klimatfrågan är global. Handla gärna med tygkasse, men om du någon gång glömmer den kan en plastpåse vara bästa alternativet för miljön.

Johanna Nylander

Annons
Annons
Annons
Annons