Annons
Insändare

Hellre väntan än högerpopulistiskt mörker

I TA (den 20 november) skriver Lars-Olof Svedberg om Lööf, (C) och Björklund, (L) - och deras hållning i den komplicerade processen att få ihop en vettig regering för de närmaste fyra åren.
Publicerad 1 december 2018 • Uppdaterad 3 december 2018
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten tycker att det är viktigt att processen att bilda en regering får ta tid.
Skribenten tycker att det är viktigt att processen att bilda en regering får ta tid.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Hans kavata sammanfattning blir att de båda mittenpartierna leds av två stollar. Min korta sammanfattning lutar mera åt att den skrivande Svedberg, själv kvalificerar sig för den beteckningen!

Svedberg ondgör sig över att C och L splittrar ’Alliansen’ och missar möjligheten att bilda regering med hjälp av SD. Han måtte utan tvekan räkna in SD i alliansen. För i annat fall förstår jag inte att den så kallade alliansen kan ställa krav på regeringsmakten, eftersom de fick färre röster än ’de rödgröna’.

Annons

I det faktiska läget finns det vad jag kan se två huvudspår. Det ena; att partierna rör sig mot mitten och samarbetar över blockgränserna, vilket jag själv föredrar. Det andra; att den forna alliansen samarbetar med SD, vilket verkar vara Svedbergs drömscenario!

Och vad jag kan utläsa mellan raderna så ansluter Svedberg sig till dem som är otåliga över den långa talmansprocessen. För mig känns det däremot naturligt, ja ett måste, att det i rådande komplicerade parlamentariska läget behövs tid för de olika partierna att komma fram till kompromisser som kan leda fram till ett fungerande regeringsunderlag.

Om talmansprocessen kan leda fram till en regering - utan smitta och samarbete med SD, och utan att det leder till ett snart extraval – då får det ta den tid som behövs! Och man har då visat det ansvar för landet som man kan kräva av normala partier! Jag väntar hellre på en ny regering ett par veckor till - ja även ett par månader till - än att i otålighetens namn tillsätta en regering där SD har inflytande och därmed ha att se fram emot ett högerpopulistiskt mörker i fyra år!

B Ingemar Nilsson

Annons
Annons
Annons
Annons