Insändare

Hellre ett upprivet beslut än en missvisande folkomröstning

Frågor till Vårt Söderslätt om den föreslagna fängelsefolkomröstningen.
Publicerad 9 maj 2023
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
2019 genomfördes en folkomröstning om fängelseetablering i Svedala. Skribenten har funderingar kring en liknande i Trelleborg.
2019 genomfördes en folkomröstning om fängelseetablering i Svedala. Skribenten har funderingar kring en liknande i Trelleborg.Foto: Johan Nilsson/TT

Är idén om omröstning helt genomtänkt? Hur skall risken hanteras att det kan bli ett lågt valdeltagande i en folkomröstning om ett fängelse där det samtidigt kan visa sig (via telefonundersökningar) att det främst är fängelsemotståndare som motiverat sig att gå och rösta?

Ser ni en demokratisk och moralisk utmaning i att uppmana till en folkomröstning i en fråga som inte helt säkert engagerar en majoritet av befolkningen? Hur ser ni på tanken att motståndare kan vara mer motiverade att gå och rösta mot ett redan taget beslut och att detta sedan blir till en nackdel i ert arbete mot ett fängelse?

”Hur ser ni på tanken att motståndare kan vara mer motiverade att gå och rösta mot ett redan taget beslut och att detta sedan blir till en nackdel i ert arbete mot ett fängelse?”
Tobias, fängelsemotståndare

Har ni funderat på alternativet, åtminstone inledningsvis, att göra en mer rättvisande undersökning som inte kostar så mycket? Har ni redan en uppfattning om att en majoritet är emot fängelset så vill jag föreslå en undersökning som visar detta som en anledning att riva upp beslutet, hellre än en uppenbart missvisande folkomröstning som kanske stoppas redan i fullmäktige av nämnda anledningar.

Tobias, fängelsemotståndare