Annons
Insändare

Hellre badrock än badhytt

Till Trelleborgs kommuns tävling ”En miljon idéer 2023” (som är ett slags demokratiprojekt) lämnade styrelsen i Skåre byalag ett förslag som godkänts för genomförande.
Publicerad 6 november 2023
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vad är det för fel med att ha badkläderna på sig under en badrock när man går (eller åker) och badar?, undrar skribenten som är kritisk till förslaget om att bygga badhytter i Skåre hamn.
Vad är det för fel med att ha badkläderna på sig under en badrock när man går (eller åker) och badar?, undrar skribenten som är kritisk till förslaget om att bygga badhytter i Skåre hamn.Foto: Björn Larsson Ask / SvD / SCANPI

Det innebär att två höga badhytter kan komma att byggas ute på den östra hamnpiren vid badbryggan och gästbåtskajen.

Argumenten för Skåre byalags kontroversiella förslag är okända för undertecknad. Även så kostnaderna. Men kommunledningsförvaltningen har avdelat en halv miljon kronor för genomförandet (exklusive eller inklusive arkitektkostnaderna från Rambolls arkitektbyrå i Stockholm).

Annons

Kommunens projektansvarige lämnar i dagarna in bygglovsansökan för badhytterna till samhällsbyggnadsförvaltningen. Eftersom detta handlar om en offentlig plats i en känslig kulturmiljö bör allmänhetens synpunkter vägas in i bygglovsbeslutet. Alla bör ha rätt att lämna synpunkter å allmänhetens vägnar – och att överklaga ett eventuellt bygglov.

På en karta från Byggnads- och detaljplaner för Skåre läge är hamnen märkt med Th, vilket är teckenförklarat som: ”Med Th betecknat område får endast användas för hamntrafik och därmed samhörigt ändamål.”

Nämnda byggnadsplan beskriver Skåres hamn som en ”hamnanläggning med vågbrytare, fiskeskjul och nättorkplats som i sin helhet har reserverats för hamnändamål”.

”Det är i alla fall tur att hytterna inte hann byggas före stormen Babet, för då hade pengarna hamnat i sjön.”
Marianne L-Bergström

Badhytter kan omöjligt falla inom kategorin hamnändamål. Alltså bryter en placering av badhytterna ute på piren mot gällande detaljplan, vilket torde vara allvarligt. En ny detaljplan skulle kosta mycket pengar.

Trots att badhytterna delvis har projekterats att byggas ovanpå den strandskyddade vågbrytaren, kommer räddningsfordon och hamntrafik till östra piren effektivt att stoppas av badhytterna. Även detta strider mot gällande detaljplan.

En annan fråga som osökt infinner sig är: Vad är det för fel med att ha badkläderna på sig under en badrock när man går (eller åker) och badar? Sedan kan vi väl alla konsten att smussla bakom ett badlakan.

Det är i alla fall tur att hytterna inte hann byggas före stormen Babet, för då hade pengarna hamnat i sjön.

Marianne L-Bergström

Annons
Annons
Annons
Annons