Insändare

Hastighetsbegränsningar råder inte bot på allt

Hur kan man inbilla sig att man genom att införa lägre och olika hastigheter på olika gator skulle vinna något trafiksäkerhetsmässigt?
Insändare • Publicerad 5 oktober 2012
Foto: Tomas Oneborg/SvD/SCANPIX

Eftersom trafik- eller hastighetsövervakning inte förekommer längre, det är endast två procent av Sveriges poliser som sysslar med trafikövervakning och i Trelleborg finns för närvarande ingen, är risken att bli straffad praktiskt taget obefintlig.

Det är endast risken att få böta som avhåller folk från att köra för fort. Jag har bott intill en villagata med 30 km/h i drygt ett tiotal år och jag har aldrig sett tillstymmelse till polisövervakning. Av den anledningen struntar de flesta i om det är 30. Somliga tycks tro att man måste köra i minst 30 och inte högst 30. De som inte kör med förstånd lär knappast bry sig om skyltar.

Lagar och förordningar som inte kan övervakas skapar fler och fler människor som struntar i alla regler. I slutändan skapar det anarki. Vi är redan ett stycke på väg mot ett samhälle som de flesta inte vill leva i.

Jämför med förbud mot fyrverkeri under viss tid (knappast någon verkan), nedskräpningsförbud (det har knappast sett så skräpigt ut som det gör nu) samt upplockningstvång efter hund (en del hundägare struntar helt i det, andra tar upp skiten i en plastpåse för att kasta in den i buskarna när ingen ser det).

Detta är förseelser som också är svåra att övervaka utan "skuggning" utförd av ständigt närvarande polis. Belutande borde läsa och ta till sig KTH:s undersökning, som är gjord på uppdrag av Trafikverket, om hur litet utslag hastighetssänkningar gör i förhållande till antalet olyckor. Forskare vid Lunds universitet har nu kommit fram till att 30 km/h i tätorter skulle vara det enda rätta för att komma tillrätta med allt i trafiken. Detta är så naivt att man förstår att det tillkommit av folk som inte vistats i trafiken.

Nilla Olsson
Hastighetsbegränsningar råder inte bot på allt
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.