Har politiker skygglappar eller förstår de inte?

Inflationen har höjts i Sverige så att både privatpersoner och företag går på knäna. Hur kan man göra så mot svensk ekonomi. Saknar man handlingskraft?
Publicerad 13 mars 2023
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ivar Ek funderar kring inflationen.
Ivar Ek funderar kring inflationen.Foto: Henrik Holmberg / TT

Visst har Rysslands invasion av Ukraina påverkat inflationen genom politikers gemensamma agerande i EU. Men detta är bara en del av sanningen. Det sägs att Sverige är sämst i gruppen. Statligt agerande och icke statligt agerande har försämrat för Sverige. Jag skall här försöka förklara hur staten höjer inflationen men sedan agerar på ett sätt som höjer den ytterligare.

När priset stiger på energi som till exempel el och gas, då tjänar staten extra i skatter som i många fall baseras procentuellt på priset. Högre slutpris på el och gas påverkar då hela kedjan för dem som använder dessa energislag. Då stiger inflationen oroande högt och försämrar för alla. Är staten dumma eller önskar de få in så mycket som möjligt och sedan dela ut av sina extra skatteinkomster som allmosor? Statens återbetalning av dessa extrainkomster till samhället borde redan minskats vid betalningen av energiavgiften.

”När priset stiger på energi som till exempel el och gas, då tjänar staten extra i skatter som i många fall baseras procentuellt på priset.”
Ivar Ek

Allmosorna som medborgarna betalt vid fakturan på energiförbrukningen spär nu på inflationen ytterligare då dessa pengar inte minskar inflationen utan i stället ger mer pengar till samhället och ökar inflationen. Hur kan staten agera så tokigt och försämra för Sverige? Det finns en fristående statlig myndighet Riksbanken som skall se till att det blir en lagom inflation som reglerar detta med räntehöjningar. Ju mer skatteuttag staten gör desto mer höjer Riksbanken räntan. Så tacka staten att vi får betala mer för basvarorna och vi får betala mer i räntor. Dessutom sköts detta så dåligt att vår krona försvagas mot andra valutor. Matvaror importeras i stor procent då vi själva inte producera dessa. Detta gör att stora del av dessa matvarorna vi använder i hög grad importeras som medför ytterligare kostnader för medborgarna. Fy staten.

Ivar Ek