Annons
Insändare

Har förskolan blivit politisk?

Insändare • Publicerad 12 oktober 2007
Hur förklarar man för ett barn att det inte får vara på förskolan och leka på grund av olika regler, skriver insändarskribenten. ARKIVBILD: SCANPIX
Hur förklarar man för ett barn att det inte får vara på förskolan och leka på grund av olika regler, skriver insändarskribenten. ARKIVBILD: SCANPIXFoto: 

De som redan har, ska ha mer och de som inte har, får inget alls. Dessutom får de som inte har fortfarande betala för dem som får mer. Visst låter det som högerpolitik, men sådan är verkligheten på vissa förskolor. Det jag talar om är vistelsetiden och utvecklingsmöjligheterna för de barn som inte har kontorstidsarbetande föräldrar.

Fråga till ledande rektorer: Hur ska barnen kunna följa med i er vackert utarbetade utvecklingsplan när de inte får möjlighet att delta i samtliga aktiviteter, när deras redan korta vistelsetid på förskolan blir ännu kortare, när barnen, vars föräldrars arbetstider ligger utanför normala kontorstider, inte får all den tid till lek och utveckling i både språk och social kompetens som varje barn egentligen är berättigad?

Annons

En rektor nämnde i ett brev "Barnens väg genom barnomsorg till skolan skall rymma både trygghet och utmaningar…" Tryggheten blir ju nästan obefintlig när barnen inte får en möjlighet att medverka vid samtliga aktiviteter och utmaningarna uteblir i samma veva. Fråga till ovanstående rektor: Lovade du inte lite väl mycket i det brevet?

Man betalar förskoleavgift beroende på föräldrarnas inkomst, men får inget avdrag om den platsen man betalar för inte får användas.

Kan liknas vid en entrébiljett till idrottsevenemang; man har betalt för säsongskort, men får inte medverka vid matcherna(!)

Hur kan det dessutom komma sig, att vi som heltidsarbetande föräldrar får ha våra barn på förskola i snitt 18 timmar per vecka, när en arbetslös får ha sina barn 15 timmar per vecka. Propagerade inte herr Reinfeldt att det skulle löna sig att arbeta?

I mina vildaste fantasier trodde jag att förskolan var till för alla barn, att alla barn hade behov av att leka tillsammans, men rektorer och politiker har tydligen andra planer.

Det värsta är när barnen frågar: Varför får inte jag leka? Det enda jag kan svara dem är: För att det är bestämt så…

Arg förälder

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons