Insändare

Hamnens vara eller inte vara

Insändare • Publicerad 15 april 2008

ººNär man tar del av Tom Nyströms insändare (den 10 april) där han bland annat skriver att hamnen skall stängas och strömmarna skall se till att badstränderna blir som på den gamla goda tiden – en tidsepok som inte var god för det stora flertalet, så varför inte föreslå att folk skall leva på jakt och fiske så behövs inga affärer kommunikationer etc. Självklart skall vår välskötta hamn – som av naturen begåvats med sitt strategiska läge som den självklara porten till och från kontinenten – precis som Göteborg med sitt läge mot England, USA och översjö fortsätta utvecklas, skapa inkomster och massvis av arbetstillfällen såväl direkt som indirekt.

När det gäller miljön så är det primära att förse såväl landsväg, sjöfart och flygtrafik med alternativa miljövänliga bränslen, men det tar givetvis tid att utveckla och förnya denna process. Att exempelvis bara höja koldioxidskatten för landsvägstrafiken, men icke ha samma skatt på flyget och sjöfarten kan inte få folk att acceptera ett sådant miljötänkande liksom det fullständiga tokiga beslutet att lägga ned de två modernaste och med all sannolikhet mest säkra kärnkraftverk som mänskligheten kan uppbringa, nämligen Barsebäcksreaktorerna. Alla förstår, att energibortfallet ersätts med kraft framställd av olja och kol, vilket får motsatt miljöeffekt.

När det gäller Trelleborg och hamnen så är det inte bara landsvägstrafiken som utvecklas utan i allra högsta grad också järnvägstrafiken – om bara beslutsfattarna har kraft och förmåga genomföra investeringarna. Spår och ledningar finns redan precis som vår anrika Centralstation, så en pågatågstrafik skulle kunna sättas ingång omedelbart om än med reducerat fart, men desto snabbare en utbyggnad kan äga rum desto bättre är det. Precis som hamnens fortsatta utbyggnad så sker den längre ut i havet och österut, vilket har två fördelar.

Järnvägstrafiken via bangården kan bara dras in på befintlig sträcka, vilket är bra med sträckningen utanför bebyggelsen och där ringvägen är av strategisk betydelse inte bara för att dirigera godstrafiken till och från färjorna utan också att förbinda öster med väster och därigenom helt undvika dra trafiken genom Trelleborgs centrala delar. Att E6 kommer igång är mycket bra och det bästa om den byggs till Maglarpskarusellen där en framtida ringväg ansluter, så får vi en trafikanpassning i Trelleborg, som redan finns i Ystad, Malmö, Landskrona, Helsingborg för att nämna några städer i länet.

Alla kommunikationer, järnväg, landsväg, flyg och sjöfart är av största betydelse i dagens samhälle, men där all kraft, stimulans och ekonomiska resurser koncentreras till framställning av alternativa miljövänliga bränslen, vilket också gäller uppvärmning av bostäder energianvändning i industri, jordbruk med mera samt inte minst energibesparande åtgärder. Alla infrastruktursatsningar, liksom satsningar på alternativ energi får ju också den positiva egenskapen att det skapar många nya jobb och där Sverige med sitt tekniska kunnande rimligtvis måste kunna sträva efter att kunna bli en vägledande nation, som skapar respekt för det moderna energi och miljötänkandet såväl lokalt som globalt.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.