Annons
Insändare

Hamnen som politikerna helst vill glömma bort?

Läser i TA (nyhetsplats 14 september) att Rune Hansson slår ett slag för hamnen i Smygehamn… Bra !!
Insändare • Publicerad 21 september 2009

Bosatt i Stockholm sedan 30 år vill man när sommaren kommer om sydskåning alltid dra sig söderöver så även denna sommar. Trelleborg och sydkusten är ett måste ty där stod vaggan för ett antal år sedan. Ett besök i Smygehamn, Äspö, Beddingestrand och så vidare är lika viktigt som Skanör och Falsterbo.

Men vad finner man ännu en gång, jo en hamn i Smygehamn som är ännu vidrigare än tidigare. Hamnen är en skamfläck för hela kusten och för Trelleborg. Vad göra säger politikerna! Ja det har man sagt så länge jag kan minnas, man har förvisso gjort tappra försök att ordna till hamnen men inget ordentligt. En hel del pengar har satsats på pumpstationer och rörledningar, som alla nästan på förhand förstod att det inte kom att lösa problemen. Den senaste artikeln som fanns i TA för en tid sedan stod att man kanske skulle lyssna på lokalbefolkningen för att få till något bestående… Gör det, om det finns fiskare kvar, där finns svaret, jag är helt övertygad om detta, eller åk till exempel till Abbekås, där har man inga problem, men se hur hamnen och piren är byggs så förstår ni eller så är det problemet att förstå och lära av andra .

Annons

Hela området runt Sveriges sydligaste udde är en pärla för landet och kommunen, men ack så torftigt, där finns en kulturhistorisk värdefull byggnad magasinet som används det är bra men resten? Restaurangen och bensinmacken revs för några år sedan – vad har sedan hänt – inget! Det kafé som i dag finns vid hamnen stänger klockan 18.00, när kvällen kommer med solnedgång och en stillsam tillvaro efter dagens kanske något kraftiga vind.

Politikerna i Trelleborgs tycks inte förstå att här finns ett arv att ta till vara, gör en riktig satsning på området med restaurang, kafé och upplåt mindre bodar för affärsverksamhet (finns på många håll i landet). Satsa på en riktig gästhamn för fritidsbåtar, yttre bassänger blir ypperlig om man bygger till en avskärmande pir.

Det finns många kommunalpolitiker i det här landet som skulle vara jätteglada för att ha denna pärla som Smygehuk innebär. Politikerna i Trelleborg tycks tro att det endast är färjetrafiken som skall prioriteras men ta ansvar för hela kommunen och se möjligheterna

Det har man inget intresse av.

Bjud kommuninvånarna och övriga svenskar på en välkomnade och angenäma besök vid Sveriges sydligaste udde

Nilla Andersson
Före detta Smygehamnare
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons