Annons
Insändare

Hamnen i våra plånböcker

Inläggen här i Trelleborgs Allehanda angående Trelleborgs färjeläge har efterhand visat att uppfattningarna går vitt isär. Det krävs ingen större fantasi för att se att frågan om färjeläget har alla förutsättningar för att bli ett stridsämne för all överskådlig framtid. Av det skälet kan det vara värt att fundera på alternativa infallsvinklar.
Insändare • Publicerad 20 augusti 2008

Den dominerande uppfattningen verkar vara att färjeläget är oerhört viktigt för kommunen och för hela Sverige. Några belägg för att ståndpunkten är korrekt finns i och för sig inte men låt oss anta att färjeläget i Trelleborg är så oerhört värdefullt som många påstår.

Detta skulle i så fall innebära att innevånarna i Trelleborgs kommun enligt alla marknadsekonomiska lagar har möjligheten att tjäna stora pengar på denna resurs. Eftersom pengar aldrig ljuger skulle det lättare gå att överse med alla nackdelar som färjeläget drar med sig om vinsterna går ned i de egna plånböckerna.

Annons

Vilket är lätt och praktiskt ordnat genom att anpassa kommunalskatten.

Utifrån de oerhörda värden som färjeläget enligt tillskyndarna har borde vinsterna därifrån kunna innebära att kommunalskatten i Trelleborg vid varje tillfälle beslutas ligga en krona lägre än i Vellinge.

Ett sådant beslut får dessutom positiva följdeffekter. Med en sådan nivå på kommunalskatten skulle Trelleborg definitivt bli en av landets mest attraktiva kommuner. Värdena på fastigheterna skulle stiga rejält och skatteunderlaget öka radikalt vilket i sin tur skulle göra det möjligt att sänka kommunalskatten ännu mera. Men inte nog med detta.

När färjeläget drivs med den vinst som dess oerhörda värde motiverar blir det pengar över för att investera i den tunnel som är den enda intelligenta lösning som finns för den tunga lastbilstrafikens färd från Albäckskogen fram till påfartsramperna.

Alla alternativ ovan mark är miljömässigt hopplösa vilket man inte behöver vara medlem i miljöpartiet för att inse. Sätt således igång tunnelbygget och skriv äntligen ihop en affärsplan för färjeläget som får miljonerna att strömma in i kommunalkassan i den takt som värdet på anläggningen motiverar.

Mats Karlsson, Västra Torp
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons