Grönplan blir blå naturplan – men vart tog naturen vägen?
Med en, av kommunstyrelsens ordförande, slaktad version av naturplan gick man till beslut för äganderätt, minskad pedagogisk verksamhet i skolorna, minskat skydd för biotoper, fullständig avsaknad av marint skydd och ett avståndstagande mot FN:s globala mål.
Naturplanen som antogs på fullmäktige påbörjades 2016 med bidragsstöd från LONA. Tjänstemännen jobbade fram ett gediget dokument som skulle verka som styrdokument för kommunens miljöåtagande 2020-2030. Tillsammans med handlingsplanen och effektmålen täckte man in hela kommunen och jobbade för att alla kommuninvånare skulle få tillgång till områden för rekreation och avkoppling.
Men med ett antal streck med överstrykningspennan blev den gröna naturplanen helt plötsligt blå inte bara visuellt utan också i innehåll.
Avsnittet om FN:s globala mål föll inte i god jord hos kommunstyrelsens ordförande utan detta fick utgå tillsammans med alla intentioner att utöka de ynka 2% av allemansrättsliga områden som Trelleborg består av.
Det var ett klart och tydligt besked från kommunstyrelsens ordförande i debatten. Han var inte intresserad av mer allemansrättsliga områden i kommunen. Det var klart viktigare att utöka de privata markerna och stärka äganderätten.
Äganderätten var det argument som framfördes för de stora förändringarna i naturplanen. Men att stryka alla dialoger med markägare innebär bara att man fråntar sig allt ansvar för naturområden i kommunen. Det blir också högst intressant när man i styrdokumentet plockar bort 4 skogsområden från alla utvecklingspotentialer.
I styrdokumentet räknar man upp 13 områden som man bedömer kan inventeras och utvecklas. Av dessa plockar kommunstyrelsens ordförande bort 4 från listan: Gabeljung, Hjortholmsskogen, Kullatorp och Minnesbergs skogsområde. Frågan man ställer sig är klart vem som tjänar på detta!
Reduceringen av dokumentet fortsätter i samma stil och ett genomgående tema är att det privata särintresset får förtur framför kommuninvånarnas bästa. Inte ens de marina frågorna om nedskräpningen av våra kuster och hav är enligt kommunstyrelsens ordförande värt att engagera sig i. Vilket blir märkligt mot bakgrund av att man vill skapa ett nytt område i hamnen med bostäder.
Lennart Höckert (S)
oppositionsråd