Annons
Insändare

Gör läraryrket attraktivt

Snart tillträder de nya politikerna i kommunerna. De kommer att spela en viktig roll för svensk skola. Vi lärare och studie- och yrkesvägledare arbetar för att den svenska skolan ska bli en av världens bästa – för elever, för våra yrkesgrupper och för samhället. Vi är beredda att ta vårt ansvar, men det kommer att kräva att ni som politiker ger oss förutsättningar att lyckas.
Publicerad 4 oktober 2018
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten undrar hur de nyvalda politikerna tänker kring skolpolitiken.
Skribenten undrar hur de nyvalda politikerna tänker kring skolpolitiken.Foto: Fredrik Sandberg / TT

Skolan är till för att eleverna ska lära sig och få kunskaper. Det är utgångspunkten när vi arbetar för bättre förutsättningar i skolan. I det arbetet spelar politiska beslutsfattare en helt avgörande roll.

Alla elever ska mötas av höga förväntningar och utmanas att nå randen av sin förmåga, oavsett var de kommer ifrån och oavsett var de bor. De ska få relevant studie- och yrkesvägledning och alltid utbildas av kunniga och legitimerade lärare som har tid att förbereda och efterarbeta undervisningen och se varje elevs behov.

Annons

Lönerna i skolan måste höjas. I dag väljer alltför många bort yrket på grund av den dåliga löneutvecklingen, och det är svårt att tillsätta lediga tjänster. I samtliga grundskolor i till exempel Trelleborgs kommun så hade i genomsnitt 73 procent av lärarna förra året lärarlegitimation och behörighet. En sådan situation har varken kommunerna eller Sverige råd med.

Uppgifter att göra:

Det måste löna sig att utbilda sig till lärare och studie- och yrkesvägledare.
 Ett villkor för attraktiva yrken är en positiv livslöneutveckling. Vi har inte råd med en fortsatt negativ livslön.

Ge höga ingångslöner för att signalera att läraryrket och studie- och yrkesvägledaryrket är attraktiva yrken.

Visa att erfarenhet och ökad kompetens lönar sig. Efter 15 år i yrket ska lärare ha en lön på minst 45 000 kronor.

Under en yrkeskarriär måste lönen minst fördubblas.

Dessutom innebär det nyligen träffade skolavtalet att det nu ska ske ett arbete i varje kommun och på varje skola för att se till att varje lärare och studie- och yrkesvägledare får en god arbetsmiljö. Det förpliktigar.

Vi inom Lärarnas Riksförbund vet vad som behöver förändras. Nu utmanar vi dig som är nyvald eller återvald politiker att vara med och skapa de förutsättningar som krävs. Vi vill veta hur ni politiker från samtliga partier tänker förvalta de fyra år som ni har framför er. Hur ser planen ut?

Åsa Fahlén

förbundsordförande

Lärarnas Riksförbund

Annons
Annons
Annons
Annons