Annons
Insändare

Gör det bästa för Trelleborg – rösta för extraval

Kommer styret att släppa fram Matthias Andersson som kommunstyrelseordförande, KSO?
Publicerad 2 april 2024
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Över 75 procent av väljarna röstade trots allt inte på SD och många är skeptiska till partiet”, menar skribenten och efterlyser extra val.
”Över 75 procent av väljarna röstade trots allt inte på SD och många är skeptiska till partiet”, menar skribenten och efterlyser extra val.Foto: Lydia Lyckelid

Styret har inte mycket positivt att visa upp. Förutom arvodesfrågan ökar skuldsättningen och resultatet för 2023 blev minus. Östlig infart till hamnen och ringväg ser ut att dröja. Kuststadsprojektet får skarp kritik av externa revisorer och ledande moderater ljuger för TA (och för väljarna). Enorma mängder sand ska flyttas och vallar byggas till prestigeprojektet Kuststaden medan befintliga stränder och dito bebyggelse lämnas därhän. Kärnverksamheten verkar man inte vara speciellt intresserad av.

Utmaningar saknas inte men förtroendet för styret är, på goda grunder, på bottennivå.

Annons

Matthias Andersson SD säger att S ”gör allt för att få makten”. Omvänt kan man misstänka att styret gör allt för att klamra sig fast vid den. Att ge SD posten som KSO är kontroversiellt. Över 75 procent av väljarna röstade trots allt inte på SD och många är skeptiska till partiet. Att samregera med SD är en sak, att låta dem ta över rodret en annan.

Henrik Silfverstolpe (L) säger till TA att ”Jag tror inte att Trelleborgs kommun är i behov av ett extra val just nu. Politiken behöver få ordning på sig själv och hitta sina ben framåt... Kraften bör läggas på att få ordning på kommunstyrelsen och fullmäktige”. Men det är ju styret själva som orsakat bristen på ordning. Varför skulle det bli bättre framöver? Ann Kajson Carlqvist (M) kan knappast skyllas för alla misstag.

Och lägg inte skulden på ”aggressiva” demonstranter, ”hot och hat” i sociala media eller TA:s ”skriverier”. Ni i styret gjorde en dålig start med arvodesfrågan och det har fortsatt i samma spår. Ta ansvar för era egna misstag. Utvärdering och självrannsakan vore på plats.

M är sargat med interna motsättningar och avhopp. Man uppger att det kommer att ta flera månader att hitta en ny partiledare. Att Venzel Roskvist, som precis som Ann Kajson ljugit om turerna kring socialchefens avgång, sitter kvar imponerar inte. Man hotar egna medlemmar och SD verkar styra bakom kulisserna.

Det är förståeligt att L inte vill ha extraval, man hade förmodligen hamnat under procentspärren. Henrik Silfverstolpe, kommunalrådet för demokratifrågor som fortfarande inte visat för väljarna varför hans post behövs, kan bli historisk genom att ha sålt ut liberala värderingar och därigenom sänkt L i Trelleborg.

Erik Lundström, KD har ett otal kommunala och privata uppdrag, men kommunen sjunker i näringslivsrankning och det så omhuldade Visits styrning får skarp kritik av externa revisorer. Visit AB har också skatteplanerat kreativt men Marja Edman menar att styrelsen inte kan hållas ansvarig.

Man undrar vad detta slirigt styrda bolags ordförande och vice ordförande gör för sina höga arvoden om de inte har något ansvar?

Och är det bara jag som tycker att det är konstigt att ett kommunalt bolag skatteplanerar för att undvika att betala statlig skatt, samtidigt som kommunen får utjämningsbidrag från staten på flera hundra miljoner kr årligen? Vi kommuninvånare förväntas ju betala kommunalskatt?

”Att samregera med SD är en sak, att låta dem ta över rodret en annan.”
Pia Dahlbom Rebelo, Beddingestrand

Lösningen de närmaste två åren är inte mer av samma sak. Vill man återställa förtroendet för politiken, utlys extraval. Låt väljarna ta ställning till om vi vill ha fyra kommunalråd, två oppositionsråd, fyra politiska sekreterare samt grova höjningar av deras arvoden och löner. Allt detta prackades på väljarna efter valet. Vi kände oss lurade då och vi känner oss lurade nu. Vi har inte glömt.

Gör om, gör rätt. Låt alla partier deklarera var de står i frågan och hur de vill ta Trelleborg framåt, med alla problem och möjligheter.

Annons

Så, ni ärade ledamöter i kommunfullmäktige: Gör det bästa för Trelleborg och rösta för extraval, även om det betyder att ni går emot den egna partilinjen. Ni kanske förlorar på kort sikt men ni har en chans att återupprätta förtroendet hos väljarna och komma tillbaka till 2026. Se framåt.

Pia Dahlbom Rebelo, Beddingestrand

Annons
Annons
Annons
Annons