Annons
Insändare

God lösning inför framtiden

Svar till Jan Isaksson (den 27 november).
Insändare • Publicerad 5 december 2013
Jan Isaksson, ordförande i Trelleborg hamn, skrev ett inlägg som väckt många reaktioner. Foto: Hanna Folkemark-Ellborg
Jan Isaksson, ordförande i Trelleborg hamn, skrev ett inlägg som väckt många reaktioner. Foto: Hanna Folkemark-EllborgFoto: Hanna Folkemark-Ellborg

Ett stort tack för en saklig och bra artikel. Den så kallade ”Hamngruppens” och Söderslättspartiets många osmakliga påhopp och lögner, - slår nu tillbaka på dem själva. De företräder det lilla särintresse, som bor alldeles i närheten av den kommande anslutningen till hamnen. Flera personer inom detta parti har tydligen insett detta och lämnat detsamma.

Det börjar nog bli dags att avveckla sig helt. Något, som kan kallas konstruktivt, finns det mig veterligt inte att säga om deras verksamheter, i den mån dess företrädare nu alls har lämnat några synliga spår efter sig.

Annons

Miljöpartietär mer konstruktiva och vill säkert väl. Detta parti har i motsats till SÖS förstått att vår hamn har ett stort framtidsvärde, och att hamnen kommer fortsatt att expandera sin verksamhet och vill nu medverka till detta på olika sätt.

Jag ser liksom vår kommuns tjänstemän inte en fortsatt infart västerifrån, som någonting, som skulle kunna fortsätta fungera med det eventuella ”tråg” som en del i MP ser som sitt alternativ till en kommande ringväg. De allra flesta ser det nog, som undertecknad, som viktigt att under 2015 sluta köra tunga transporter och farligt gods genom stadskärnan, - och utan all dramatik leda in trafiken österifrån. Sedan kan vi börja använda oss av den äldsta delen av vår nuvarande hamn till bostäder. När hamnen flyttar österut, så behövs det en smidig infartslösning från öster till vår hamn, och också den av många av oss efterlängtade ringvägen, i samma tidsperspektiv. Det tror jag nog de flesta nu har insett är en god framtidslösning.

Landsvägstrafikenmed tunga fordon kommer att inom tio år ha genomgått en stor förändring i Europa, till mera långsiktigt hållbara transporter. En stor andel nya moderna tunga lastbilar, kommer då att köra på nyare renare bränslen än den nuvarande dieseloljan. De svenska lastbilstillverkarna, och också andra stora tillverkare, är nu i full gång med att börja sälja lastbilar, som körs på naturgas i vätskefas, så kallad Liquid Natural Gas (LNG). Inom lantbrukssektorn i Europa kommer man steg för steg igång med att bygga egna mindrebiogasanläggningar med ett slutsteg, som koncentrerar metangasen till 97 procent. I slutändan kan sådan biogas komma att produceras i tillräckliga mängder också i små lokala samhällen.

Intresset för att skaffa sig och driva sådana anläggningar kommer sannolikt att öka språngartat i ett antal länder med stor lantbrukssektor. Sverige och inte minst biogasregionen i Skåne, ligger på detta område i framkant, vilket är mycket positivt.

Jag ser detta, som viktigtför oss, här i vårt Trelleborg. Vår samhällsutveckling, är med effektiva steg på väg, mot en ökad andel grön energi, inom all transportverksamhet. De gamla öststatsbilarna kommer under det kommande decenniet att ersättas successivt av moderna lastbilar med renare bränslen och låga avgasutsläpp. Åkeriverksamheten kommer i samverkan med sjöfarten att utvecklas till en långsiktigt hållbarare transportkedja för långväga transporter, som vi i vårt land kan vara stolta över att medverka till.

Vi måste också i framtiden satsa på en ökad andel godstransporter med järnväg. Järnvägsnäten i Sverige behöver vidareutvecklas. Trelleborg kan förväntas få en större framtidsroll också här, med sina stora moderna järnvägsfärjor och korta rutter per järnväg direkt till Berlin och vidare söder- och österut. Viljan att stödja en sådan utveckling kommer att finnas hos en rödgrön regering.

Nilla Olsson
Per Brandt
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons