Annons
Insändare

Girighetens och dumhetens fula tryne

Tyvärr tvingas jag om och om igen bevittna bristen på ansvar, respekt och moral och undrar hur lågt vi måste sjunka innan det förhoppningsvis vänder.
Publicerad 29 augusti 2019
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Girigheten är ett monster som alltför länge har förgiftat och fördunklat människors sinnen och själar och därmed indirekt påverkat politiken och övriga delar i samhället, menar skribenten.
Girigheten är ett monster som alltför länge har förgiftat och fördunklat människors sinnen och själar och därmed indirekt påverkat politiken och övriga delar i samhället, menar skribenten.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Den senaste misslyckade rekryteringen i kommunen kommer att kosta många, för majoriteten, hårt intjänade skattekronor. Vem är ytterst ansvarig för rekryteringen och vilka konsekvenser borde det egentligen få i ett moraliskt moget samhälle?

Är rekryteringsgruppen ansvarig? Har svårt att tro att en grupp är ansvarig. Någon måste vara ansvarig för rekryteringsgruppen. Är det kommundirektören eller någon annan chef? Ytterst märkligt med så många olika chefer i kommunen att rekryteringsgruppen skulle ansvara för sig själv. I ett privat företag kan jag garantera att ansvarig för rekryteringen hade fått lämna sin tjänst. Än mindre hade företaget överlevt en sådan ekonomisk fadäs.

Annons

Att rekryteringen var ett misslyckande bekräftas av den utvalde kandidaten som har så låg moral att han anser sig äga rätt till belopp som "normala" människor aldrig kan tjäna på ordinärt, hederligt arbete. Om jag hade varit denne man hade jag beklagat det inträffade, gått vidare och inte låtit invånare i en kommun som behöver skattemedel till den gemensamma nyttan betala mitt eventuella lyxliv. För mig visar hans agerande att han definitivt var fel kandidat för jobbet. För övrigt kanske kommunens seniorkonsult kan användas till sina gamla arbetsuppgifter?

På tal om den svenska arbetsrätten, som Helmuth Petersen hänvisar till, kan jag som tidigare personalansvarig, rekryteringskonsult och anställd intyga att det som nu skett i kommunen inte är det normala. Det är inte så arbetsrätten var avsedd att användas. Att skydda dem som har det ekonomiskt mest förmånligt och straffa dem som har det sämst. Provanställningar med ömsesidig uppsägningstid bör kanske ses som ett alternativ framöver. Visst måste det finnas kompetenta chefer som inte sätter sin egen ekonomi främst? I synnerhet inte när man jobbar för kommunens invånare, eller? Jag kan inte låta bli att tänka på min mammas morfar. Han satt på sin tid i Trelleborgs fullmäktige som socialdemokrat. Jag har fått berättat för mig att han personligen gick runt till de familjer som hade det svårast och gav ur sin egen plånbok. Den dagen jag ser det i politiken kommer jag att tro på den igen! Girigheten är ett monster som alltför länge har förgiftat och fördunklat människors sinnen och själar och därmed indirekt påverkat politiken och övriga delar i samhället.

Vilket mervärde får vi "vanliga" trelleborgare av en högavlönad kommunikationschef? Konsekvensen av en hög lön borde vara ett större utfall i kvalitet för skattebetalaren. Personligen kan jag tyvärr inte se så mycket mervärde i denna och många andra tjänster. Undrar i mitt stilla sinne med hur många procent antalet chefer i kommunen har ökat under mina 50 levnadsår. Hur många chefer på olika nivåer och i olika skepnader avlönas i vår kommun? Vidare tillkommer oskäliga utbetalningar till inhyrda konsulter då dessa kommunens högavlönade chefers kompetens allt som oftast tycks svikta.

Redovisa vem som är ytterst ansvarig för att rekryteringen gick fel! Om det inte finns någon ansvarig kan kommunen börja med att se över alla befattningsbeskrivningar och minska samtliga chefers löner. För med hög lön följer ansvar!

Ett förslag för framtida arbete i kommunen: en offentligt sammanställning i Trelleborgs Allehanda av samtliga chefer i kommunen med kort beskrivning av befattning, personligt ansvar och lön. Samt vilket mervärde förväntas cheferna genom sina befattningar generera till oss som är boende i kommunen. De ska tjäna oss och inte tjäna på oss! Visst skulle Trelleborg kunna blomstra om vi använder pengar till annat än giriga chefer och politiker utan ansvar?

Ulrika Olsson

Annons
Annons
Annons
Annons