Annons
Insändare

Ger vi fängelset lillfingret så tar de hela handen

Innan beslutet om att etablera ett fängelse i vår kommun ens är taget vill Kriminalvården och de styrande partierna i vår kommun kunna expandera fängelset större än vad dagens planer medger.
Publicerad 20 juni 2021
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Gruppen Fängelsefritt Trelleborg besökte rådhuset.
Gruppen Fängelsefritt Trelleborg besökte rådhuset.Foto: Tomas Nyberg

Tidigare har bara kommunen erkänt denna ambition men nu har också Kriminalvården bekräftat att om behovet finns ska fängelset i Trelleborg kunna växa.

I helgen som gick besökte Kriminalvården vår stad och satte på nytt upp sin trailer för att tillgängliggöra sin inre verksamhet. Detta gav oss chansen att prata med chefer och andra anställda inom Kriminalvården, samt några av ledamöterna i kommunstyrelsens arbetsutskott. Många intensiva diskussioner blev det men få ändrade positioner. Däremot gavs i viss mån ny information som vi tänker att alla trelleborgare förtjänar att ta del av.

Annons

I samtal med en av representanterna för Kriminalvården berättas att en fördel med marken öster om Trelleborg är att den medger framtida expansion av fängelset. Inom ramen för den mark som nu detaljplaneras ser Kriminalvården att ett utrymme att om det behövs så finns plats för expansion - det som redan ska bli ett av Sveriges största fängelse ska kunna bli ännu större. Sedan tidigare har Kriminalvården skrivit att fängelset kan hysa upp till 500 intagna. Hur mycket större tänker de sig att fängelset ska bli?

Kommunen åkte på ett stort bakslag när kyrkan för ett tag sedan nekade uppköp av åkermark intill platsen för det tänkta fängelset. Kommunen ville köpa upp mer åkermark för att någon gång i framtiden kunna låta fängelset bli större än vad det är planerat i nuläget. Allt enligt Mårten Olsson, tillväxtchef i kommunen, som till TA säger att ”Syftet med köpet var att ha den för en möjlig framtida expansion, antingen för fängelset eller annan verksamhet”.

Kommunen med dess nuvarande styre och Kriminalvården, hand i hand, ser redan nu att ett av Sveriges största fängelser ska bli större än vad som redan är känt. Vi kan inte komma ifrån det faktum att om vi ger dem lillfingret så tar de hela handen. Det kommer inte stanna vid dagens förslag på fängelset, det kommer att bli mycket större. Kommunen och Kriminalvården kommer självklart att neka till att det finns några konkreta planer för expansion. I dagsläget finns säkerligen inga beslut för detta, på så sätt kan de helt sanningsenligt förneka existensen av några planer för expansioner.

Sammantaget, kommunens vilja att köpa upp mer mark och Kriminalvårdens utsagor om att kunna expandera fängelset, kan inte tolkas på något annat sätt än att fängelset som enligt ursprungsplanen ska stå färdigt 2027 inte bara konkurrerar om att bli Sveriges största, det kommer utklassa alla andra fängelser i Sverige med hästlängder.

Ger vi dagens styre i kommunen och Kriminalvården lillfingret kommer de snart att ha ätit upp också hela handen. Låt oss stoppa detta innan det är försent. Alla vi trelleborgare måste ställa oss frågan om det är denna dröm vi har om vår stad och landsbygd – kommunen med Sveriges absolut största fängelse? När murarna väl står där kommer vi inte kunna stoppa framtida expansioner. När murarna väl står där kan vi inte ångra oss.

Johan Nordahl Emelie Lindsjö Mari Flink Ingemar Clementson Magnus Andersson Stefan Lindgren Therese Eklund och Cecilia Andersson, för den ideella föreningen Fängelsefritt Trelleborg.

Annons
Annons
Annons
Annons