Annons
Insändare

Gemensamma värderingar ett måste för den svenska demokratin

Svar till Leila Virtanen (den 24 augusti).
Publicerad 1 september 2018
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Vi har lite svårt att förstå vad som är riktat till oss i KD men svarar ändå.

KD har inte suttit i kommunfullmäktige de senaste fyra åren varför vi inte kan svara på frågor som rör en bänk i Smygehamn. Tror inte det är en politisk fråga utan snarare en fråga till tekniska nämnden.

Annons

Vårt program för Smygehamn och andra orter på landsbygden är betydligt mer omfattande än så. Vi vill inget hellre än att sätta igång det arbetet om väljarna ger oss det förtroendet. Sedan är det är ju viktigt för alla partier att berätta vad de vill göra om de får makten.

Som du skriver så är det bra om man engagerar sig i någon form. Politiken styr ju besluten och då kan man påverka. Det kan man även göra genom att skicka medborgarförslag.

Sedan har du nog missförstått vårt debattinlägg gällande integrationen (den 14 augusti).

Självklart ska alla som är utländska medborgare som jobbar här räknas som svenskar. Vi har aldrig påstått något annat. Det vi menar är att det i debatten låter det som om det enbart är jobben som betyder något för integrationen. Så enkelt är det inte. En lyckad Integration/invandring innebär att det måste finnas en vilja att göra något för att bidra ekonomiskt till samhället. Inte minst kräver integrationen att man har en vilja att anamma den svenska demokratin och respektera de värderingar och regler som format Sverige. Bara så blir den enskilde en del av det svenska samhället oavsett ursprung. Då finner den enskilde tillit och det är en bra grund att stå på när vi pratar om att vara en del i samhällsgemenskapen. Då förebygger man också segregation och skapar gemenskap i stället för misstro. Det behövs ett samhälle i harmoni. Det räcker inte med ekonomiska styrmedel. Det krävs också vissa sociala och värderingsmässiga skyldigheter. En skyldighet att respektera de värderingar som genomsyrar det svenska samhället. En skyldighet att följa våra svenska lagar och respektera och verka för frihet, demokrati och jämlikhet. Det krävs medmänsklighet och inte hedersförtryck, stenkastning mot polis och brandkår etc. Det har ingen plats i det svenska samhället. Det är därför som vi säger att vi vill ha språkutbildning och samhällsorientering för asylsökande. Straffen för stenkastning mot blåljuspersonal, sexualbrott och våldsbrott måste höjas betydligt.

En integration som bygger på gemensamma sociala värderingar har stor chans att lyckas. Det handlar alltså i första hand om värderingar.

Vårt resonemang handlar om att ställa krav men också på att vi alla ska leva i tillit till varandra.

Erik Lundström (KD)

Thomas ”Basket” Nilsson (KD)

Annons
Annons
Annons
Annons