Annons
Insändare

Ge oss valfrihet att själv välja sotare

Jag håller med Kent Naterman när han i en artikel i TA (den 6 februari) säger, angående sotningen i Trelleborg, att det är rörigt. Men han är ju trots allt själv delaktig i att skapa all oreda. Jag tycker att vi borde få valfrihet att själva välja vem vi vill ha i våra hus.
Insändare • Publicerad 11 april 2014
Vi trelleborgare vill ha samma sotare år efter år och inte behöva tilldelas en, för att sedan få en ny 2016 när deras avtal löper ut och ny upphandling ska göras med nya val, skriver Benny Mårtensson. Foto: Reuter
Vi trelleborgare vill ha samma sotare år efter år och inte behöva tilldelas en, för att sedan få en ny 2016 när deras avtal löper ut och ny upphandling ska göras med nya val, skriver Benny Mårtensson. Foto: ReuterFoto: Reuter

Ni skickar en massa lappar som ska fyllas i, men med dålig information om vad som gäller, till exempel om att om du redan är beviljad en annan sotare så kan du inte välja igen.

Egensotning, men valfri sotare talas det inte om som ett alternativ till kommunens sotningsföretag. Och när man frågar så talas det bara illa om det alternativet, om man nu lyckas få tag i er utan att bli omkopplad eller hänvisad att ringa någon annan person. När man väl valt annan sotare krånglar ni med informationen, som saknas eller är fel och bristfällig, för att sedan i slutänden ge avslag och tilldela oss en av era sotare.

Annons

Det talas stort om att detta nya system skulle ge oss valfrihet men var tog den vägen när man får avslag och skickas tillbaka till ruta ett igen? Var det kommunens valfrihet detta skulle gälla?

Denna cirkus kostar oss många skattekronor och skapar bara förvirring och irritation.

Ulf Bingsgård, vad är din del i denna soppa? "Värna om våra lokala småföretagare" och "den fria marknaden ska styra" – vart tog det synsättet vägen?

Vi trelleborgare vill ha samma sotare år efter år och inte behöva tilldelas en, för att sedan få en ny 2016 när deras avtal löper ut och ny upphandling ska göras med nya val. Ser ni inte vilken cirkus ni har skapat?

Svar direkt: Tack för dina synpunkter kring sotningen i Trelleborgs kommun. För att kunna fortsätta erbjuda våra kommuninnevånare god service är det av största vikt att ha en dialog med de som använder våra tjänster.

Trelleborgs kommun var först - och är hittills den enda - kommun i landet som erbjuder valfrihet inom sotning. Sotningsverksamheten regleras av lagstiftningen och är ett kommunalt ansvar. Det är kommunen som har att se till att sotningen utförs och utförs på ett sätt som stämmer överens med lagstiftningen.

För knappt ett år sedan infördes systemet med valfrihet i Trelleborg. Inför denna gick Trelleborgs kommun ut till sotningsföretag i regionen och erbjöd möjligheten att ingå i systemet. Tre företag hörde av sig och samtliga tre ingår i den grupp som trelleborgarna kan välja mellan i dag.

I samband med övergången från sotning i kommunal regi till sotning där fastighetsägaren kan välja mellan tre entreprenörer, fick samtliga kunder ett brev med information om den nya modellen. I systemet ingår också möjlighet att välja om sitt sotningsföretag, dock bara en gång per år. Det finns också möjlighet att ansöka om egensotning för de personer som anser sig besitta rätt kunskap inom området. En sådan ansökan granskas av räddningschefen Kent Naterman som också har delegation på att fatta beslut om den sökande - eller dennes ombud - har rätt kompetens för att kunna utföra sotningen. Även om man fått beviljat egensotning kvarstår dock kontrollen av brandskydd, en tjänst som utförs av de tre företag som finns i systemet.

Just nu ligger ett antal ärenden för behandling hos Länsstyrelsen. Det är överklaganden av personer som fått avslag på sin ansökan om egensotning. Det rör sig i flera fall om att man vill använda sig av en entreprenör som enligt räddningschefens bedömning i vissa fall saknar rätt kompetens för ändamålet.

Som skribenten mycket riktigt påpekar kommer en ny upphandling att göras om några år. Trelleborg i likhet med all annan offentlig verksamhet lyder under LOU, Lagen om Offentlig upphandling. Det var vid den förra upphandlingen som samtliga tre sökande tilldelades sin roll inom det system vi har i dag.

Annons

En omfattande information om regelverket kring sotning, entreprenörer, blanketter och annat finns att hitta på kommunens hemsida. Här finns också telefonnummer, e-postadress och faxnummer för att enkelt kunna ta kontakt med räddningstjänsten. Via samma hemsida når man de tre entreprenörer som utför sotningstjänster enligt avtal i vår kommun.

Har insändarskribenten fler frågor är han varmt välkommen att ta kontakt direkt med räddningschefen Kent Naterman.

Ulf Bingsgård (M),

ordförande kommunstyrelsen

Kent Naterman,

räddningschef

Nilla Olsson
Benny Mårtensson, Trelleborg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons