Insändare

Gården Holmstock har fått pannlöss

Smittan blossade upp mitt under älgjakten, muterade från älg till människa, sedan via hönsakadorran till värphönsen.
Publicerad 3 mars 2021
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Smittan blossade upp mitt under älgjakten, muterade från älg till människa, sedan via hönsakadorran till värphönsen. Pannlössen, har nu bitit sig fast över hela klotet. Bonden har därför blivit försiktig och blivit vaccinerad med modernt vaccin. Inte så farligt sade han, och visade stolt upp märket efter sticket i armen. Bonden och hustrun är nu i karantän på gården Hammarsten. Han delegerade därför ansvaret till hönshuset, att själva lösa problemet.

Jag har redan nu beställt tusen burkar loppulver! gol den röda tuppen högt – Vanligt loppulver biter väl inte på löss! sade den blå tuppen. Dessutom är det för lite och för sent som vanligt, det ville vi ju redan 2019 på våren! Då fanns inte den här sortens löss! sade den röda tuppen. – Nä kanske det, men det kunde man ju ana, lite fantasi får man väl ha, svarade den blå tuppen. Hans bästa väninna intill på sittpinnen, den vackra Blomhönan kacklade med, lade huvudet på sned; Ja så är det! För lite och för sent är det!

Ja ja det är i vart fall jag som bestämmer här, jag har kallat in chefen för BSM, det är bråttom! Han är inte hemma, måste flyga till Solön, ha luft under vingarna, lite flax och flex, verkade vara alldeles nödvändigt, sade den halvt fjäderlösa hönan Agda de Cornelius, BSM chefen är ändå inte till nån nytta här hemma! Först förstörde han värphönsens livförsäkring sedan omplacerades han till kvarterspolis i ankdammen, det blev lika dåligt jobb på båda. Nästa blir elefantkyrkogården, eller grytan, tror jag.

Det verkar lite skumt tycker jag sade grävlingen Tryne; När jag passerade AB Loppan & Kemtvätt nere i byn, så hörde jag en av tvättbjörnarna inne i fabriken säga; - Tusen burkar på så kort tid! Det är inte möjligt, vi måste blanda ut pulvret med vetemjöl, hälften hälften det syns inte, det är vita ingredienser båda. Kanske inte så bra verkan, men vi får sälja desto mer som nyutvecklat och 50 procent miljövänligare, till dubbla priset! Sådant här begriper inte hönshjärnor ändå, sade tvättbjörnschefen. Vi har dessutom en stor pengatvätt på gång, väldigt smutsiga, de går sedan vidare tvärs över the Baltic sea.

- Jag tar själv över avlusningen nu, när BSM chefen flugit sin kos, sa den röda tuppen. I första hand kallas de militära fälthönsen Rapphönsen in, snabba lyfter i flock, de är döpta efter tidigare ÖBn Torsten Rapp. Lägg genast ut informationen på hönsnätet!

Rödräven kom nu med ett anbud; att han privat och på ett säkert sätt, kunde sköta all provtagning. Hönsen är i karantän en tid först, hur länge kan jag inte på rak tass ge något svar på, sade räven, vi har lite kö där. Bra verksamheter bör spridas på fler tassar. Men det gäller att hålla avstånd! sade Blomhönan bestämt. Därför har jag själv köpt ett hus i skogen, lite gammalt och nergånget, men läget är perfekt. Nu ska jag bara få ut gubben som bor där, han har ångrat sig, med det är för sent, det blir nog bra.

Avlusningen var nu igång, de första tjugofem burkarna var levererade, hållbarheten är två dagar. Granngårdarna har fått vardera två burkar och Storgården tre, av den första leveransen. Rätt ska vara rätt, alla höns är lika mycket värda! gol den röda tuppen högt och tydligt. Räven jobbade nu ihärdigt med att bära höns till skogslabbet. Är det inte jobbigt? undrade den blå tuppen. Nädå svarade räven, jag har åtta halvvuxna valpar där hemma, som hjälper till så gott de kan. De leker lite med fjädrarna, jag menar städar upp, om det skulle råka falla av någon enstaka fjäder, när hönsen inkvarteras, längst in i grytet. Lugn och fin miljö där, lite mörkt kanske, men ögonen vänjer sig efterhand.

Det var fredag kväll och hönsen flög tidigt upp på sina sittpinnar, för i morgon lördag så blir det full fart igen. Hållbarheten på pulvret går ut lördag kväll, så för säkerhets skull är det gjort upp en lista B, om det blir något över. Alla chefstuppar, i granngårdarna längre bort är kallade, för att med kort varsel kunna inställa sig i hönsgården för behandling, så inget går till spillo.

Gåke