Insändare

Går sekretessen före liv och hälsa?

Avdelningschefen Kenneth Johansson i Trelleborg har bestämt att hemvårdspersonalen, på grund av sekretess, ska byta om inne hos kunden vid covid-19.
Publicerad 2 maj 2020
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten har funderingar kring skyddsutrustning inom hemvården. På bilden syns kommunens nya ryggsäckar med skyddsutrustning under coronapandemin.
Skribenten har funderingar kring skyddsutrustning inom hemvården. På bilden syns kommunens nya ryggsäckar med skyddsutrustning under coronapandemin.Foto: Jenny Isaksson

På alla utbildningar som hemvårdspersonalen gått under åren har man fått lära sig att byta om utanför. Ska man byta om innanför så kan det vara försent. Både undersköterskor och sjuksköterskor har reagerat på detta och känner att man sätter sekretess före liv.

Vi vet hur allvarlig covoid-19 är, hur man då bry sig mer om sekretessen än människors liv och hälsa förstår jag inte. Väldigt dålig prioritering i dessa tider.

Anställd i kommunen

Svar direkt: Riktlinjerna är inget jag beslutat. Vi följer de riktlinjer som Vårdhygien, Region Skåne bestämt. Jag har haft dialog med berörd facklig organisation och vad jag förstår så är vi överens om hur man ska agera.

Kenneth Johansson

avdelningschef Socialförvaltningen