Annons
Insändare

Full sysselsättning en myt

Insändare • Publicerad 28 juni 2005

Det socialdemokratiska partiprogrammet har, antagna under åren 1911, 1920, 1944, 1960, 1975, 1990 och 2001, innehållit krav på införande av republik i Sverige. Vad har hänt med dessa krav under alla dessa år? Mig veterligt- inte ett skvatt. Likaså har deras partiprogram, antagna från år 1944 och framöver, haft olika formuleringar om krav på "full sysselsättning".

Vad har hänt med dessa krav under alla dessa år? Inte ett smack, tvärtom. Vi har numera 1,4 miljoner svenskar i åldern 18-64 år som är arbetslösa, dvs nästan 25 procent av alla i arbetsför ålder. Detta kallar inte jag full sysselsättning. Fd LO-utredaren Jan Edling redovisar i sin rapport "Alla behövs" om 20 procents arbetslöshet. Hans rapport var så kontroversiell att den mörklades av LO och regering och själv fick han avgå.

Det kallar jag för att skjuta budbäraren. Vad gör så regeringen för att nå målet på 4 procent arbetslösa? OBS inte full sysselsättning längre. Jo man bildar nya ämbetsverk på löpande band. Man omorganiserar till exempel asylmottagningen så att Migrationsverket behöver utöka med 120 nya tjänster och Domstolarna 580 nya jurister. Skall Sverige ha råd med fler byråkrater så behövs det en tillväxt som ger oss ökad sysselsättning och fler arbetande timmar i den privata näringslivet som i sin tur ger den offentliga sektorn ökade resurser. Men några nya företag har det inte blivit. Tvärtom! Fler och fler företag flyttar utomlands. Enligt undersökning av Svenskt Näringsliv hösten 2004 bland drygt 900 små och medelstora företag var planeringen bland dessa att drygt 345 000 jobb förväntas försvinna från Sverige till följd av utflyttning under de närmaste 5 åren. Sammantaget konstateras i rapporten att utflyttningen kan få bistra konsekvenser för den svenska arbetsmarknaden. Jag anser därför att ordbajseriet om republik och full sysselsättning i det socialdemokratiska partiprogrammet bör slopas. Tycker TA -läsaren detsamma?

Per T.K. Wahlberg
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons