Annons
Insändare

Frihet för vem?

Insändare • Publicerad 27 november 2006
Det höga elpriset slår mot den enskilde såväl som mot våra viktiga basindustrier, anser insändarskribenten. Arkivbild: Jonas Lindkvist/PRESSENS BILD
Det höga elpriset slår mot den enskilde såväl som mot våra viktiga basindustrier, anser insändarskribenten. Arkivbild: Jonas Lindkvist/PRESSENS BILDFoto: 

Media har varje vecka under sommaren försett oss med uppgifter om hur stora förluster den tyska kraftkoncernen E.on har haft i sitt svenska dotterbolag (tidigare Sydkraft) på grund av låg nivå i vattenmagasinen. Stora rubriker om miljonförluster och till slut miljardförlust.

I själva verket var det en minskad inkomst på grund av konstruktionsfel i deras kärnkraftverk, vilket tvingade fram några veckors stopp.

Annons

Den minskade på en miljard kronor kan, om bolaget inte har någon reparationsbudget, betraktas som felräkningspengar. I synnerhet när man nu läser resultatet för de första nio månaderna 2006 så ser man att det blev 55 miljarder kronor i stället för 50 miljarder 2005. En nätt ökning på 5 miljarder kronor eller 10 procent.

Den uppgiften publicerades med små bokstäver.

Trots stor vinst är E.on inte nöjt.

Trots sjunkande priser på elbörsen höjde man nyligen det rörliga elpriset till konsumenterna med cirka 20 procent. Så kan ett bolag göra som i stort saknar konkurrens.

Det höga elpriset slår mot den enskilde såväl som mot våra viktiga basindustrier. När skall de styrande i Sverige vakna?

Arne Nilsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons