Annons
Insändare

Från ord till handling

Vi är nöjda eftersom marschen har börjat och pågått några år men det återstår ännu mycket för att vi ska ha en bra grund att stå på. Vi är på väg men det får inte stanna upp, skriver fritidsnämndens ordförande Mats Svensson angående de investeringar som gjorts inom kommunens fritidsanläggningar.
Insändare • Publicerad 30 april 2013
Under de senaste åren har mycket hänt på fritidssidan i Trelleborg, skriver Mats Svensson. Bland annat anlades konstgräs på Köpingeskolan 2010.
Under de senaste åren har mycket hänt på fritidssidan i Trelleborg, skriver Mats Svensson. Bland annat anlades konstgräs på Köpingeskolan 2010.Foto: Claes Nyberg

Det har varit en debatt i tidningen angående breddidrotten. En hel del kloka synpunkter men också en hel del missförstånd tror jag.

Någon skrev att man hoppades på att de bästa lagen skulle åka ut för att egna laget längre ner i systemet skull få det bättre. Nu är det ju inte så det fungerar. Ju bättre topp ju fler anläggningar krävs och de måste hålla en viss standard. Detta gynnar ju alla föreningar. Om vi bygger konstgräsplaner så gynnar ju detta hela Fotbollstrelleborg. Geografiskt har vi försökt sprida ut det över hela kommunen. Det innebär inte en ensidig satsning på den idrotten för den sakens skull. För sju-åtta år sedan hade vi i princip inte mycket att hänga i granen. Sedan dess har det hänt en hel del.

Annons

Ny friidrottsarena, nytt omklädningsrum med tillhörande aktiviteter i Anderslöv, konstgräs på Köpingeskolan, konstgräs i Smygehamn, konstgräs på Vångavallen, toppmodernt och ingen ”snikvariant”, nya tennisbanor utomhus, föreningarnas hus med många olika föreningar som kan träna dygnet runt om man vill till exempel gymnastik, kraftsporter som budukai, tyngdlyftning, boxning, bridge med mera plus kanslier, nya ståplatsläktare på Vångavallen. Stor renovering i ishallen där vi nu har ytterligare förbättringar på gång, nytt golv i A-hallen i Södan och en allmän upprustning på flera områden i hallen och efter en tuff internkamp fick vi dessutom igenom en ansiktslyftning av kafeterian och nya entrépartier vilket verkligen var ett måste. Vi har också gjort särskilda satsningar på flick- och handikappidrott. Även stora satsningar på fritidsgårdarna har genomförts och mycket annat ligger i pipelinen framöver. Det finns saker att lösa på ”insidan” för friidrott och bågskytte och mycket, mycket annat. Hästsporten behöver också hjälpas på något vis, även om lagstiftningsvägen är mycket svår.

Om vi är nöjda? Vi är nöjda eftersom marschen har börjat och pågått några år men det återstår ännu mycket för att vi ska ha en bra grund att stå på. Vi är på väg men det får inte stanna upp. Vi kommer att lägga en rad förslag inför budgeten 2014-2016 som vi hoppas och tror mycket på. Det går inte att sitta och prata på fina seminarium om vikten av att kommunen växer och vad som gör kommunen attraktiv utan det krävs handling. Det är inte mycket som går igenom utan hård kamp. Många verkar fortfarande inte begripa föreningslivets roll i samhället och att det är en investering i våra ungdomar som får bättre hälsa, bättre utbildning på väsentliga områden, kamratskap etc. Man får heller inte glömma PR-värdet av att ha lag i eliten också. Toppen föder en bredd och tvärtom. Sportsliga resultat kommer och går men förutsättningarna kan och bör vi påverka.

Växjö har satsat en miljard de senaste åren i nya anläggningar. Det kan ju inte vi göra men 10-20 procent kanske? De har lag i högsta serien i snart alla stora idrotter och enorma förutsättningar vilket ju självklart även spiller över på det lokala näringslivet vilket ju är bra ur jobbsynpunkt och vem vet kanske rankingen för företagarna även blir bättre? För att få bättre ranking måste man satsa och inte låta det gå neråt. Alla sektorer i kommunen måste leva. Sedan måste det finnas en organisation som både tjänstemän, politiker och föreningar är bekväma med och så är det tyvärr inte riktigt just nu. Det är långt mellan beslutsgångarna och många känner sig bakbundna och det är inte bra. Här finns nog en stor förklaring till det problemen. Tittar man på årsredovisningen finns inget om fritid och kultur i förlagan och det visar väl också synsättet på dessa områden. Hur värderar vi denna kultur- och fritidssektor? Nu är det dags för handling och sätta kraft bakom orden och jag hoppas på kloka beslut framöver.

Nilla Olsson
Mats Svensson (KD) ordförande fritidsnämnden
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons