Framtidens Trelleborg?
Det har de senaste åren talats mycket om att på olika sätt göra Trelleborg mer attraktivt. Dels för att locka turister men också för att få fler att bosätta sig i Trelleborg. En del har redan gjorts men mycket mer kan man göra. För att bosätta sig här, våga bygga eller köpa bostad, är det viktigt att få besked om hur E6 ska dras. Det kan knappast vara realistiskt att låta E6 anknyta som nu bland annat med tanke på den höjning av havsnivån som väntas. Varför inte låta E6 gå på en bro, parallellt med järnvägen, sista biten in till Trelleborg. Det är också viktigt, ur både trafik- och miljösynpunkt, att man planerar för att utvidga den spårbundna trafiken.
Bland det som gör en stad lockande är miljön; gamla och nya hus, affärscentra, kultur med mera.
Det som bland annat föranlett dessa rader är hemvändande julfirare som kommenterar Trelleborg som fult och tråkigt med en massa fyrkantiga lådor i centrum och på andra håll. I försvaret av vår stad får vi ibland ge dem delvis rätt. För 50-60 år sedan hade Trelleborg en tydlig karaktär av sydskånsk stad både vad gällde arkitektur och materialval. När en stad växer är det naturligt att det sker förändringar. Det finns dock flera sätt att göra dessa förändringar på. Tyvärr har många vackra byggnader rivits och ersatts av hus med okänsliga fasader som inte står i harmoni med omgivningen. På många håll både i Sverige och utomlands har man bevarat värdefulla gamla fasader men moderniserat inomhus.
Modern arkitektur kan mycket väl smälta in bland gamla byggnader men då förutsätts skickliga arkitekter och en kunnig intresserad byggnadsnämnd. Det har vi kanske?! Se bara på det lyckade exemplet med Mc Donaldshuset som passar fint till det gamla magasinet. Badhuset, som på sin tid var väldigt modernt, känns fortfarande mycket tilltalande. Renoveringen av Hamngatan 9 blev lyckad. Nu känns det angeläget att de gamla hus vi har får finnas kvar.
Trelleborg har inte "råd" att riva fler gamla byggnader och definitivt inte Tobakshörnan!
Tänk om de nya, moderna hus som uppförs i vår stad kunde bygga på gammal skånsk tradition och därmed skilja sig från husen i övriga Sverige. Det är inte särskilt intressant att besöka olika svenska städers centrum och på grund av likheterna behöva fundera på vilken stad man befinner sig i! Som turist söker man det genuina och speciella för just den platsen.
Se bara på stadskärnorna i Ystad, Simrishamn, Skanör och Falsterbo.
Där flanerar turister långsamt omkring, njuter av miljöerna, äter och handlar (även Trelleborgare)! Varför kan dessa städer och inte vi? I Trelleborg njuter vi av blomsterprakt men det är inte tillräckligt för att få någon att stanna längre stunder!
Tänk om de som äger eller köper gamla hus på Öster, Väster, Valldammsgatan med flera platser kunde få inspiration att återställa husens fasader. Det finns ju några sådana hus. Titta bara på den lyckade renoveringen av husen hörnet Valldammsgatan/Vallgatan eller på det nyrenoverade huset på Kapellplan. Det finns fler exempel.
Naturligtvis har inte alla råd med/eller intresse för så genomgripande renoveringar, men när man ändå gör fönsterbyte så skulle ett byte till modellen av ursprungsfönster och kanske dörr betyda mycket för miljö och utseende. Kanske kunde byggnadsnämnden lämna ut ritning på ursprungsfasaden och på olika sätt ge tips och stöd?
Tänk om nybygget vid badhuset sänktes med ytterligare en våning till förmån för de omkringliggande husen! De närboende räknas väl, eller?
Tänk om husen på Västergatan 7-9 kunde inlemmas i fasaden på det tilltänkta nybygget?
Tänk om Tingshuset blev museum som föreslagits! Det vore lätt att titta in där om man ändå besöker centrum. Vi har ett härligt museum med jättefina utställningar och en trevlig presentbutik men alldeles för få Trelleborgare hittar dit. Det nuvarande museet kunde få bli konsthall och/eller ha permanentutställningar av en gammal skånsk gård, sjöfartsmuseum, gummifabriksmuseum, utökad musikskola med mera.
Tänk om inredningen från färjan Victoria (finns ju nu i Forum) placerades i gamla stationshuset, tullhuset eller posten. Då fick man ett yttre som i tid bättre skulle stämma överens med inredningen och Victoriasalongen hade blivit tillgängligare för både turister och bofasta!
Det är viktigt att de styrande fortsätter att arbeta för ett levande centrum. Redan nu kan man märka en positiv förändring efter Valens utbyggnad.
Det är viktigt att en busshållplats får finnas kvar vid Övre för alla som ska till biblioteket, gymnasiet och torget med mera.
Ja, det finns många fler "Tänk om". Några tankar om vårt Trelleborg, med hopp om en ännu bättre, vackrare och trivsammare stad!
F. M.