Annons
Insändare

Frågorna är många och svaren få

När skall Trelleborgs badvatten och stränder ånyo bli attraktiva?
Insändare • Publicerad 18 augusti 2011

Trots olika projekt tycks situationen förvärras år efter år. Missförhållandena sprider sig österut mot annars så fina Beddinge och Skateholm.

Liksom i fjol försämrades kommunens stränder och badvatten drastiskt efter ett väderomslag i mitten av juli. Vattnet blev därefter gråsvart långt ut och badgästerna på stränderna har därefter lyst med sin frånvaro. Vad är det egentligen som händer och varför just i Trelleborgs kustlinje? Vad befrämjar rödalgtillväxten? Är det avloppsreningen som är otillräcklig? Är det de många dikningsföretagen, som är okontrollerade och som sköljer ut näringsrikt vatten? Är det dumpningen av Smygehamns muddermassor som sköljs hit? Ja frågorna är många och svaren få. När kommer biogasanläggningen i Smyge igång? Dennas igångsättning förutsätter ju upphämtning av tångmassor från kustlinjen. Ruttnande tång finns det gott om. Är systemen härför färdigutvecklade? Varför kommer inte våtmarksutbyggnaden igång med kraft? Här kan man ju samla ihop alla de lokala utflöden som finns för naturlig rening. Hur påverkar den nya hamnutbyggnaden vattenkvaliteten - ännu en stor tångsamlande bukt vid Östra stranden? Nej, något måste hända - annars kan inte Trelleborg annonsera om sina fina stränder. Turisterna uteblir. Det är många vackra ord från politiker hålla - alla partier vill ju värna om Trelleborgs stränder, men inget händer. Man kör på med en primitiv strandrensning knappast värd namnet, jämför med Vellinge. Vad säger ansvariga miljöpolitiker och tjänstmän?

Nilla Andersson
Gislövsbo
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons