Annons
Insändare

Frågan borde utredas av myndigheter

Det stormar tydligen i och kring moral- och etikpartiet Kristdemokraterna i Trelleborg och affischnamnet Mats – tillhörande den dominerande Kd-familjen Svensson.
Insändare • Publicerad 5 september 2014

Mats Svensson som är toppnamnet på kd:s lista i kommunvalet och är ordförande i fritidsnämnden påstås ha ägnat sig åt ekonomiska oegentligheter i det företag där han varit delägare och VD.

Påståendena har fått flera framträdande, välkända och välrenommerade företagare att lämna sina uppdrag för kd och sitt medlemskap i partiet. Nu tycks Svenss on som så många gånger förr, vilja dra nytta av sitt nära släktskap med för detta kd-ledaren Alf Svensson som i TA uttalar sig om fallet ”Det verkar lite jakt tycker jag”. Mats Svensson har själv i TA påstått att det är en kampanj av något slag riktade mot honom och partiet och att man vill skada partiet. För den minnesgode TA-läsaren känner man igen argumenten från Kd och Alf Svensson när det omkring 2001 stormade kring den då nyvalda Trelleborgsbaserade riksdagsledamoten Karolin Hagström som utreddes av skattemyndigheten och ekobrottsmyndigheten med flera för diverse ekobrott. Då talade man också om kampanjer och rykten och den högsta partiledningen inklusive Alf Svensson förnekade i media allt. Trots att myndigheterna bekräftade brottsutredningarna.

Annons

I TA, i riksmedia och TV talade Kd-ledningen inklusive Mats Svenssons farbror Alf Svensson om illvilliga rykten och kampanjer mot ledamoten och partiet. Men deras förnekelse av fakta, argument och tal om kampanjer föll ihop som ett korthus när ledamoten dömdes av Trelleborgs tingsrätt. Förtroendet och respekten för Kd och Alf Svensson fick sig en törn. Både Mats och de övriga Kd-verksamma familjemedlemmarna Svensson inklusive Alf Svensson borde nog vara lite försiktigare i sitt ”familje- och -partiförsvar” och inse att det är allvarliga anklagelser som riktas mot partiets främste företrädare i kommunvalet. Speciellt när man som parti vill profilera sig som den höga moralens och etikens företrädare. Moral kan också lätt bli dubbelmoral. Om anklagelserna är riktiga eller inte vet inte jag. Men det är allvarligt att Kd:s främste företrädare anklagas/misstänks för ekonomiska oegentligheter.

För att bringa klarhet i frågan borde de utredas av skattemyndighet och polis. Har man tillskansat sig ekonomiska fördelar av olika slag så får det ju konsekvenser för både den enskilde och företaget. Och då föreligger dels misstanke om brott och dels kan det innebära skattemässiga konsekvenser för den som eventuellt tillskansat sig ekonomiska fördelar av olika slag. Finns det misstankar om ekonomiska oegentligheter så föreligger det i juridisk mening också misstankar om att brott kan ha begåtts och då ska detta utredas av myndigheter som med gällande lagstiftning till grund har att ”oberoende av vem det är – även om man heter Svensson och är lokal partiledare och brorson till den före detta partiledaren och Europaparlamentarikern Alf Svensson ”att utreda om brott begåtts eller inte”. I en myndighetsutredning går det nog inte att gömma sig bakom diverse avtal. I brotts- och skatteutredningar ska alla handlingar och papper på bordet och granskas. Så även avtal mellan parterna. Om inte annat så för moralens och trovärdighetens skull. Likhet inför lagen gäller alla. Även Kd-politiker.

Nilla Olsson
EN
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons