Annons
Insändare

Förvägra inte barnen skolavslutning i kyrkan

Insändare • Publicerad 14 juni 2005

Med anledning av tidningsartiklar om att skolavslutningar i kyrkan kan betraktas som lagbrott verkar det nästan som om vi deltar i ett världsmästerskap i extremism och dumhet, när vissa anser att en av våra finaste traditioner, skolavslutning i kyrkan, ska betraktas som olaglig.

Den kristna kyrkans symboler och bilder uppfattas tydligen som skadliga för barnen. Det är ingenting annat än rent trams.

Annons

I tider när tv pumpar ut vålds- och alkoholromantisk underhållning på barnprogramtid, när Internet svämmar över av pornografi fritt tillgänglig för barn, så är det skolavslutningar i kyrkan som ska förbjudas. Det finns ingen rim och reson i detta.

"Barnen får inte utsättas för ensidig påverkan för den ena eller andra trosriktningen ", sägen Skolverket.

Nu är kristendomen emellertid inte den "ena eller andra trosriktningen". Kristendomen är den enskilt viktigaste delen av Sveriges kulturella arv.

Ska man överhuvudtaget ha möjlighet att förstå vår kultur och historia, vår litteratur, människosyn och rättsuppfattning måste man förstå kristendomen. Men hur ska våra barn komma i kontakt med vårt kulturarv

om det till och med är förbjudet att fira skolavslutning i kyrkan?

Både svenskar och invandrare behöver förstå den kultur de lever och verkar i.

Att beröva dem den möjligheten leder till onödiga motsättningar och ökad segregation. Om det är så skadligt att en till två gånger per år vistas i en

kyrkolokal så är vår kulturhistoria rena dynamiten.

Åke Svensson (kd)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons