Annons
Insändare

Fortsatt trygghet

Svar till En som trodde på er samt Sjuksköterska inom Region Skåne (den 6 december).
Insändare • Publicerad 13 december 2013

Det är viktigt för trelleborgarna att ambulansverksamheten fungerar väl. Både insatstiderna och vården som ges på plats. Det finns goda förutsättningar för detta. Vi har relativt korta avstånd och duktig personal. För patienten är det viktigt att kunna känna sig trygg och att en ambulans är på plats snabbt. Därför valde Region Skåne i senaste upphandlingen att anbudsgivarna skulle föreslå åtgärder för att korta insatstiderna.

Trelleborgsbon får vänta 10 minuter och 32 sekunder på en ambulans (enligt mätning gjord 8 september till 25 november), det är den nionde snabbaste insatstiden i Skånes 33 kommuner. Mediantiden för en ambulans att komma ut till patienten ligger på strax under elva minuter i hela Skåne. Trelleborg ligger alltså bättre till än mediantiden för Skåne.

Annons

Det nämns i insändarna att man anser att det bör ställas krav på antalet ambulanser och vart de ska stå. Vi har i upphandlingen som gjorts som sagt uppställt tydligare krav på leverantörerna att förkorta insatstiderna. För att lyckas med detta är placering av fordonen en viktig del. Fordonens placering utgår från att ambulansen ska komma till patienten så snabbt som möjligt.

Utöver de ambulanser som finns i placerade i området runt Trelleborg så är det viktigt att komma ihåg att samtliga ambulanser i Skåne omfattas av gränslös dirigering. Detta innebär att SOS Alarm alltid skall skicka närmste lämpliga ambulans till patienten, oberoende av leverantörs- eller stationstillhörighet.

Det stämmer att mediantiden för hela insatsen är från man skapat ett ambulansärende på 112 till dess att ambulansen är framme på händelseplatsen. När ambulanssjukvården får sitt nya infosystem kommer vi att kunna mäta exakta tiden för framkomst till patienten.

Vi är helt eniga med skribenterna om hur att en väl fungerande ambulanssjukvård är viktig för vården i stort. Trelleborgarna kan fortsatt känna sig trygga med de ambulanser som finns idag och att vården är tillgänglig och av god kvalitet.

INTERNAL INTERNAL
Ulf Bingsgård, kommunalråd och ordförande i kommunstyrelsen, Carl Johan Sonesson, regionråd och ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons