Annons
Insändare

Förtroendet för överheten ligger i botten

Insändare • Publicerad 31 oktober 2006

Kritiken mot den nyligen avsatta regeringens olika så kallade affärer var tidvis hård men icke desto mindre berättigad. En av de ivrigaste försvararna av detta schakrande var den "Högste", vars situation blev allt mer besvärande även inom de egna leden. Låt vara att en del uttalanden kommer först när hotet mot den egna positionen försvunnit.

Att försvara ett antal felsteg, mer eller mindre graverande , tyder inte på något större ledarskap. Det skickar signaler till aktörer med ett något begränsat tänkande.

Annons

Några av de mest exempellösa utspelen är till exempel socialdemokraternas partisekreterares uttalande om folkpartiets ledare, SSU-ordförandens krogbesök, bristerna i höga funktionärers minneskapacitet inom regeringskansliet med flera. Härtill kommer direkta kriminella handlingar i fråga om dataintrång.

Bristande omdöme tycks inte vara någon bristvara vare sig hos gårdagens eller morgondagens politiker. Var finns moral och etik?

Så tillträder Alliansen.

Alla uttalar att ärlighet och moral skall vara ledstjärnor i det politiska arbetet. Den nye statsministerns start kunde i detta avseende inte blivit värre. Hans val av A-lag visade sig innehålla ett antal personer som skulle visa vara mindre väl kvalificerade för sina uppdrag. De hade tydligen tränats av någon mindre lämplig coach.

Delar av Scandias ledning har också, enligt domstol, visat prov på mindre gott omdöme och får betala priset för detta.

Pensionsvillkor och bonusavtal har antagit former som saknar all relevans och inte tycks genera vissa så kallade ledare. Vem som helst tycks kunna bli utsedd till chef. Ledare däremot är personligheter med stark karisma, ett oklanderligt leverne och en förmåga att entusiasmera sina medarbetare.

De som inte vill eller kan klara av detta skall inte ha förtroendet att spela i A-laget. Har man dessutom brutit mot gällande lagstiftning skall man få betala för sina misstag enligt samma rättspraxis som gäller för alla andra medborgare.

Heder åt förre partiledaren Ulf Adelsohn som vågade ta bladet från munnen. Det är dags att sätta ner foten och visa lite civilkurage från de som säger sig vilja Sveriges bästa.

spi Seniorpartiet kräver att hederlighet, ärlighet och oegennytta skall vara ledstjärnor för alla de som vill arbeta såväl inom politiken som inom företagsvärden. Politikernas uppgift måste bli att tjäna medborgarna och inte att genom styrning och kontroll härska över dem och samtidigt berika sig själva.

Målet för politiker måste vara att leva i medborgarnas vardag och delar deras verklighet. Pampvälde och maktmissbruk måste stoppas NU.

Annons

Kjell Andersson,

vice ordförande i

spi Seniorpartiet i Vellinge kommun

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons