Annons
Insändare

Försäkringskassan tillämpar de lagar som beslutats

Insändare • Publicerad 13 juni 2005

Svar till Richard Bengtsson (den 7 juni).

Bengtsson framför synpunkter på Försäkringskassans handläggning gällande rätt till handikappersättning.

Annons

Även ett tidigare beslut om sjukersättning berörs. Eftersom det pågår rehabiliteringsåtgärder i samverkan med arbetsmarknadsmyndigheten finner vi för närvarande inte skäl att kommentera detta ärende.

Vi vill dock förtydliga att det är Försäkringskassan, efter prövning i socialförsäkringsnämnden – som fattar beslut om rätten till sjukersättning.

Kan arbetsförmågan anses varaktigt nedsatt ska sjukersättning betalas ut tills vidare. Är arbetsförmågan nedsatt under en begränsad tid ska den i stället vara tidsbegränsad.

Handikappersättning är en ersättning som kan beviljas om funktionsförmågan är nedsatt i sådan omfattning att hjälp behövs i den dagliga livsföringen, för att kunna förvärvsarbeta eller som följd av funktionshindret får betydande merutgifter.

Även här är det socialförsäkringsnämnden som fattar beslut om handikappersättning utifrån medicinskt underlag och övrig utredning.

Bengtsson gör gällande att det beslut som Försäkringskassan fattat inte är kostnadseffektivt, det vill säga att de åtgärder som den försäkrade föreslagit kan bli billigare för samhället än vad som blir konsekvensen av Försäkringskassans beslut.

Även om innehållet i de åtgärder som den enskilde föreslår verkar vara likartade så är det olika huvudmän som ska svara för kostnaden.

Om det uppstår höga kostnader för sjukgymnastik så finns det ett högkostnadsskydd hos sjuk-vårdshuvudmannen (Region Skåne) som medför kostnadsbegränsningar för den enskilde personen.

När det gäller ren friskvård, som i beslutet olyckligtvis fått beteckningen "friskvård eller hobby", är det kostnader som den enskilde får betala själv.

Definitionen av merutgifter i lagstiftningen innebär att det ska finnas en koppling mellan funktionshindret och merutgiften.

Annons

Försäkringskassan menar att ren friskvård är en kostnad som alla får betala och att den därför inte kan ses som en merutgift i lagstiftarens mening.

Just som Bengtsson anger kan det alltså innebära att den samlade kostnaden för insatsen blir högre för samhället totalt men Försäkringskassan har att tillämpa de lagar som beslutats. En ändring av dessa lagar är en politisk fråga.

Eftersom Bengtsson har synpunkter på de rehabiliteringsåtgärder som pågår kommer Försäkringskassan snarast att ta kontakt för en eventuell revidering av rehabiliteringsplanen.

Lillemor Roos

Processchef sjukförmåner, område Syd

Försäkringskassan

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons