Annons
Insändare

Förbjud rökning på allmän plats

Rökning skadar inte bara personen som röker utan även omgivningen runt om personen.
Publicerad 24 april 2018
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten vill förbjuda rökning på allmän plats.
Skribenten vill förbjuda rökning på allmän plats.Foto: Bertil Ericson / TT

Faktum är att sju miljoner människor världen över dör varje år på grund av rökning, varav 200 000 är barn! Inte nog med det så är cirka tio procent av dessa icke rökande personer som befunnit sig på allmänna platser runt omkring rökarna.

Trots detta tänder rökare cigaretter utanför sjukhus och skolor. Vad dessa personer inte vet är att röken då går in i ventilationssystemet, vilket gör att röken kommer in i byggnaden. På busshållplatsen finns ingen respekt alls! De rökande personerna kan ställa sig i busskuren och tända en cigarett, fastän att rökaren ser att det finns barn som kan skadas.

Annons

När man vet allt detta, varför inte då sätta in en rökruta tio meter bort från den allmänna platsen för att förhindra detta? Politiker tyckte detta är slöseri med skattepengar då de tycker att man ska be rökaren att gå lite längre bort. Detta är däremot inte så lätt. Även fast man ber rökaren med en trevlig röst, får man ofta ett uppkäftigt svar tillbaka.

Vad är egentligen viktigast? Flera personers hälsa eller några miljoner kronor? I stället lägger kommuner flera miljoner kronor på fontäner i rondeller som egentligen är helt meningslöst. Människor får gärna slösa pengar och förstöra sin hälsa för att “må bättre” men vi icke rökare som inte valt att röka ska inte behöva anpassa oss efter deras beroende!

Med detta sagt tycker jag att man ska förbjuda rökning på allmän plats!

Stella 13 år

Annons
Annons
Annons
Annons