Annons
Insändare

Föräldrar måste uppfostra sina barn – oavsett diagnoser

Kommentar till nyhetsartikeln ”Elev krossade rutor på skolan – föräldrarna vägrar betala” (Digitalt den 6 december).
Publicerad 6 december 2023
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Krossat fönster. Bilden är inte tagen på den aktuella skolan, utan i ett annat sammanhang.
Krossat fönster. Bilden är inte tagen på den aktuella skolan, utan i ett annat sammanhang.Foto: Mostphotos

Det är djupt oroande att föräldrar vägrar ta ansvar för sina barns handlingar och istället skyller på skolan. Att använda diagnoser som en ursäkt för vandalisering är skamligt och underminerar ansträngningarna för en säker och positiv skolmiljö.

Att ha ett barn med särskilda behov kräver en öppen dialog mellan föräldrar, skola och kommun för att skapa en individanpassad och stödjande miljö. Det är avgörande att arbeta tillsammans för att hitta effektiva strategier som kan hjälpa barnet att utvecklas positivt i skolsamhället. Att då undvika att ta ansvar för barnets handlingar kommer inte gagna varken barnet självt eller skolgemenskapen.

Annons

Att dessutom neka att betala för reparation av krossade rutor undergräver inte bara kommunen och skolans ekonomi utan skapar också en farlig standard där elever kan agera utan konsekvenser. Föräldrar måste inse vikten av att uppfostra sina barn till att vara ansvarstagande medlemmar av samhället, oavsett eventuella diagnoser som förklaringsmodell. Det är hög tid att prioritera föräldraansvaret och gemensamt arbeta för en tryggare och mer respektfull skolmiljö.

Cecilia

Annons
Annons
Annons
Annons