GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Folkomröstningen riskerar att blåsa upp en osämja

Är orolig över hur debatten om östlig infart helt håller på att spåra ur på nätet och frågan är om folkomröstningen fortsatt verkligen är värt det.
Tanken att starta en folkomröstning kan ses som oskyldig och initiativtagarna behöver inledningsvis inte ta ansvar för debattklimatet i en fortsatt kampanj, skriver signaturen Orolig österbo.
Tanken att starta en folkomröstning kan ses som oskyldig och initiativtagarna behöver inledningsvis inte ta ansvar för debattklimatet i en fortsatt kampanj, skriver signaturen Orolig österbo.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Från att varit en bra fråga som många var positiv till har nu frågan drivits på till nivåer där styret och enskilda personer helt öppet får idiotförklaras om och om. Senast jag såg något var det rena konspirationsteorier vilka påhejas av ett forum på nätet med cirka 1 000 deltagare där de flesta, med all rätt utifrån sina egenintressen, är ursinniga för att öster skall få en ringväg och en hamninfart. I forumet välkomnas påhopp och lögner så länge det främjar upprivandet av kommunens planer och deltagare som ifrågasätter metoderna utesluts ur gruppen. Målet verkar vara att skapa misstänksamheter till styrets bevekelsegrunder i sitt arbete och beslutsfattarna skall ges onda avsikter mot medborgarna. Det har ingen betydelse att metoden att demonisera individer saknar trovärdighet, den är ändå effektiv.

Folkomröstningen riskerar nu att blåsa upp en osämja. Likaså riskerar den isolerade frågan att gruppera invånarna och grannar i två delar i ett annars komplext och mångbottnat politiskt landskap med andra minst lika viktiga frågor. Även om gruppen ”Vårt Trelleborg” har rätt till en kampanj i syfte att förstöra kommunens arbete riskerar det att sätta djupa sår i politiken och vårt lilla samhälle.

Sverige har sedan länge en demokrati med en fungerande modell med val vart fjärde år. Tiden där emellan har styret uppgiften att driva igenom sin politik, samt driva igenom tidigare beslut. Dock, om en rörelse samlar in namn från minst en tiondel av de röstberättigade måste kommunfullmäktige ta ställning till om en folkomröstning.

Det ger rätten att vem som kan skapa initiativ om folkomröstning. En minoritet kan således lyfta en fråga om vad som helst. Det är medborgarens rätt att obstruera. Därför måste dels den eventuella folkomröstningen först godkännas i kommunfullmäktige som relevant och sedan kan resultatet endast vara vägledande. Annars åsidosätts systemet med att folkvalda politiker kan driva sin politik.

"Och vilket ansvar har man när man först piskar upp en hätsk stämning med att först göra många människor först mycket arga och sedan troligtvis mycket besvikna, och till sist hur läker man oredan?"

Tanken att starta en folkomröstning kan ses som oskyldig och initiativtagarna behöver inledningsvis inte ta ansvar för debattklimatet i en fortsatt kampanj. Men ett långsiktigt ansvar bör man kanske ha nu när en smutskampanj inletts.

Några saker bör de drivande i ”Vårt Trelleborg” fundera över: Hur behålls en saklig debatt? Och vilket ansvar har man när man först piskar upp en hätsk stämning med att först göra många människor först mycket arga och sedan troligtvis mycket besvikna, och till sist hur läker man oredan?

Orolig österbo

Läs mer