Annons
Insändare

"Folkhemmet" anno 2006

Insändare • Publicerad 25 januari 2006

Varje månad måste i snitt 100 svenskar resa utomlands för att få vård för sjukdom och skador och för att inte fastna i vårdköer i åratal. Många, särskilt större delen av medlemmarna i LO-kollektivet, har inte råd att gå till tandläkaren. Lågpristandläkare etablerar sig, folk strömmar dit, (trots vårdministerns svartmålning).

Enligt undersökning om hur svensk sjukvård ligger till i förhållande till andra Europeiska länder hamnar folkhemmet Sverige på jumboplats, alltså allra sist, som åtta av lika många undersökta länder med ungefär samma välfärdsnivå. Enligt Socialstyrelsens utredning får bara knappt 60 procent av de äldre och funktionshindrade den vård de behöver. "Bristerna är allvarliga" skriver Socialstyrelsen själva.

Annons

Skattetrycket är det högsta i världen men har vi då världens bästa vård eller världens bästa skola? Men visst är det "häftigt att betala skatt"…, som Mona Sahlin säger.

S W Reinlert

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons