Annons
Insändare

Folket säger – Det är för jävligt!

Du får inte bygglov av okänd anledning om du inte har rätt kontakter förstås. Gör man något riskerar man sanktioner medan en bankdirektör som varken ser, hör eller har sagt något slipper fängelse.
Publicerad 22 mars 2023
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vi är många som går till valurnorna, men det är ett blygsamt antal som är medlem i något parti, skriver Anders Granlund.
Vi är många som går till valurnorna, men det är ett blygsamt antal som är medlem i något parti, skriver Anders Granlund.Foto: JESSICA GOW / TT

Våldtäktsmän går fria när det rör sig om snippor. Politiker tjänar mer pengar än läkare som räddar liv. Korruption ökar enligt Institutionen mot mutor. Putin härjar i Ukraina. I massmedia varnas det för att demokratin är hotad. Opinionsbildningen är tydligen i fara på grund av enskilda fanatiker som omdömeslöst bränner Koraner. Tryckfriheten är också hotad då tidningar har knappa ekonomiska resurser. TikTok, Facebook och appar av olika slag har tagit över agendan. Med andra ord ”det är för jävligt” kan man tycka som vän av ett reellt folkstyre.

Det var inte bättre förr. Men hur vet vi det? Var vi snällare? Smartare? Ärligare? Fanns det inte många fattiga som bodde på landet? Den tekniska- och ekonomiska utvecklingen har sedan 1960-talet gjort att vi har fått det bra materiellt och ekonomiskt. Förr hade vi en liten svart/vit tv och en kanal, nu har många en jättestor platt-tv med tusentals kanaler. Vi har smarta telefoner med TikTok och Facebook. Många har bil och bra bostäder. Sjukvården kan ta hand om fler sjukdomsfall än förr. Mycket är bättre nu än förr vilket framgår i boken ”Factfulness” (Hans Rosling m.fl, 2018 https://www.nok.se/).

Annons

När det är (för) bra så minskar förmodligen intresset för politik. Vi är många som går till valurnorna, men det är ett blygsamt antal som är medlem i något parti. Och på föreningsmöten är det få partimedlemmar närvarande och ännu färre säger någonting. Annat var det förr, det kan vi påstå som nästan upplevde Woodstock eller kramade almar i Kungsträdgården. Och sedan var förstås musiken bättre förr med låtar som ”Ohio” (CSNY, 1970) och ”The Times They Are a-Changin'” (Bob Dylan, 1965).

”Med andra ord ”det är för jävligt” kan man tycka som vän av ett reellt folkstyre.”
Anders Granlund

Men visst kan det hända saker även i dessa oroliga tider, det vill säga innan vi får bra strand- eller golfväder och innan fotbollen kickar igång. Vi blir ju bli förbannade när våra, förtroendevalda, politiker börjar roffa åt sig oförtjänt mycket pengar. Då tusan hojtar vi till och formar något av ”Gatans parlament”, även om vi inte orkar stå ute så länge på grund av kyla, blåst och regn. Vi är ju trots allt i Trelleborg. Då tycker vi alla att ”det är för jävligt”. Men vad mer finns att göra när det inte finns effektiva rättsmedel att ta till? Förresten, vad menas med ”rättsmedel”?

Det är förstås våra politiker som ska se att det finns lagar och domstolar, det vill säga ”rättsmedel” och som vi kan vända oss till för att kunna stämma girigbukarna i enlighet med Brottsbalken 10:5 för att utkräva dem på ett större skadestånd enligt Skadeståndslagen 2:4. Att placera dem sex år i fängelse tjänar vi ingenting på, tvärt om. Men varken politiker eller jurister i form av lagmän tar väl fram vapen och ammunition som kan användas mot dem? Även om den möjligheten finns så saknar bössorna slutstycken, de ligger oåtkomliga för oss vanliga dönickar på grund av en 80 år gammal Rättegångsbalk som liknar Lappskojs eller äcklig Spytt-i-pannan. Vem ska begripa sig på den balken, förutom advokater och rådmän som tjänar pengar på obegripligheterna? Så den vägen verkar vara en återvändsgränd eller leder till ett stup. Och i värsta fall leder lagen till att vi blir skyldiga till att betala ett skadeståndsskyldiga på grund av Rättegångsbalken 9:1! Man kan tydligen åka dit även om man har rätt. Vem vet? Visst är det för jävligt?

Anders Granlund

Annons
Annons
Annons
Annons