Annons
Insändare

Följer Trelleborgs Allehanda alltid de demokratiska reglerna?

Media har till uppgift att se till så att alla i en demokrati, kan komma till tals och uttrycka sin mening, eller ideologi till läsarna.
Publicerad 9 januari 2024
Detta är en insändare i Trelleborgs Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skribenten funderar över medias uppgift och får svar direkt av TA:s chefredaktör och ansvarige utgivare.
Skribenten funderar över medias uppgift och får svar direkt av TA:s chefredaktör och ansvarige utgivare.Foto: Tomas Nyberg

Media skall även rapportera om händelser i samhället, och rapportera om sådant som är sant och välgrundande. Oavsett från vilken politisk ideologi som debattartikeln eller informationen kommer ifrån.

Den enda gången som en tidnings redaktion har rätt att korrigera eller vägra publicera ett innehåll i en debattartikel, är när texten är kränkande eller dylikt.

Annons

Den egna politiska ideologin, får under inga omständigheter påverka publicering av debattartiklar från ett parti med annan politisk ideologi, som till exempel ändra i debattartikeln, så att den ursprungliga informationen i artikeln blir någon annan än den var avsedd. Det samma gäller även för bevakningen av olika partiers aktiviteter, samt skyldigheten för tidningens representanter att infinna sig när ett parti kallar till informationsträff, om något som kan vara viktigt att veta för läsarna i tidningens spridningsområde.

Därför ställer jag mig frågande till redaktionen på Trelleborgs Allehanda, om man anser sig ha följt de regler som gäller, när Sverigedemokraterna i Trelleborg, försökt informera trelleborgarna om partiets inställningar i vissa frågor. Detta genom att deltaga vid informationsmöten som Trelleborgs Allehanda blivit inbjudan till, eller gjort ändringar i debattartiklar från partimedlemmarna, så att de förlorat sitt ursprungliga informationsvärde till Trelleborgs Allehandas läsare?

Naturligtvis hoppas jag på ett svar från Trelleborgs Allehandas ansvariga, samt att denna insändare publiceras, utan att ha blivit ändrad i sitt textinnehåll.

Jerry Larsson, medlem i Sverigedemokraterna

Svar direkt: I en fungerande demokrati är media oberoende och självständiga. Insändarskribentens syn på demokrati verkar vara den där politiken styr vad media ska rapportera om.

Vad gäller ”informationsmöte” är det är väldigt svårt att veta vad skribenten syftar på. Skulle Trelleborgs Allehanda kallas till ”informationsmöte” nyhetsvärderas det precis som allt annat som ingår i vårt dagliga arbete. Men någon skyldighet att närvara vid en presskonferens eller dylikt finns inte då vi är just oberoende och självständiga.

Trelleborgs Allehanda välkomnar debattartiklar och insändare. Våra läsare – företrädare för partier, näringsliv och organisationer såväl som vanliga medborgare – är mycket flitiga skribenter vilket vi är glada för då det ökar läsvärdet. Vi ändrar inga debattinlägg utan dialog med skribenten. Detta kan göras om inlägget är för långt eller kräver förtydliganden för att det ska bli begripligt för läsaren.

Det är nämligen läsarna som är vårt fokus i alla lägen, inte politikerna och inte något partiorgan.

Martin Falkenby, chefredaktör och ansvarig utgivare

Annons
Annons
Annons
Annons