Annons
Insändare

Flyttskatten som låser in och försämrar fondspararnas ekonomi

Reaktion på Anders Hansson insändare och svaret till honom från Swedbank (den 2 mars).
Insändare • Publicerad 7 mars 2012

Billigare ränta på ett billån än ett bottenlån på fastighet. Det kan kännas märkligt och insändarskribenten skriver att det är tid att vår finansminister gör något åt de stora bankerna.

Orättvisorna finns också på sparandesidan och det är naturligt att vi själva vill kunna bestämma över våra besparingar. Sparandet är viktigt för Sveriges ekonomi och bör således uppmuntras.

Annons

Men för alla som äger andelar i fonder är detta avlägset. Dagens regelverk tvingar fondinnehavarna att många fall betala skatt vid byte av fondförvaltare, en skatt som utgör ett bekymrande konkurrenshinder på fondmarknaden.

Nuvarande regler vid fondbyten bygger på att beskattning görs på eventuell vinst som uppkommer vid försäljning eller byte av fondandelarna. Skattesatsen är 30 procent.

När man däremot väljer att flytta sitt sparande till annan förvaltare är man också skatteskyldig, vilket saknar logik.

Om flyttskatten slopas förlorar staten en liten del av sina skatteintäkter, men på sikt tjänar Sverige mer på att ta bort denna orättvisa skatt.

Skatten medför att fondsparare idag är låsta till sina fondförvaltare och det behöver knappast sägas att det skulle vara bättre för svensk ekonomiom människor kunde välja att placera sina besparingar där tillväxt är mest trolig.

Det mest allvarliga problemet till följd av flyttskatten är att konkurrensen på fondmarknaden har blivit kraftigt begränsad. Tre fjärdedelar av fondmarknaden innehas idag av de fyra storbankerna.

Det försvårar för nya och mindre aktörer hindras från att utvecklas och komma fram, eftersom flytskatten innebär att fondspararna i praktiken hindras från att byta förvaltare. Det hör inte hemma i en marknadsekonomi att statliga regleringar skapar inträdesbarriärer för nya företagsetableringar. Konkurrenslagstiftningen kom en gång till för att bland annat motverka just detta. Ökad konkurrens bör istället uppmuntras. Ökad rörlighet på fondmarknadenleder till gynnsammare villkor för fondspararna.

Att spara i fonder är en folkrörelse. Sju av tio svenskar äger idag andelar i någon form av värdepappersfond. För många utgör det ett komplement till exempelvis banksparande. Skillnaden är att det kostar inget att flytta sina besparingar mellan olika bankkonton.

Varför skall sparandeformen behandlas på olika sätt? Även småspararna sparar i fonder och reglerna är inte rättvisa.

Det bör på alla sätt göras möjligt för människor att själva välja hur de vill placera sina besparingar utan att det skall straffa sig. Det mest uppenbara skälet att byta förvaltare är att de nuvarande fondkurserna har, eller förväntas få, sämre avkastning. Spararen kan också välja att byta förvaltare på grund av för höga avgifter eller av etiska skäl.

Annons

På en väl fungerande marknad skall människor kunna visa sitt missnöje genom att välja bort ett företags tjänster eller produkter. Därför är det fel att gällande lagstiftning inte tar hänsyn till aspekten utan istället ser till hur statenkan maximera utdelning på sina skatter.

Bör inte en väl fungerande fondmarknad prioriteras framför kortsiktiga skatteintäkter samt att de fyra stora bankerna får konkurrans.

Nilla Olsson
Tommy Bengtsson
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons