Annons
Insändare

Fler i arbete

Svar på Marianne Petterssons insändare den 18 augusti.
Insändare • Publicerad 21 augusti 2006

A-kassan: Vi moderater vill ge AMS en mer självständig roll, som det är idag styrs AMS av partipolitiska intressen och merparten av tiden går åt till att handlägga arbetsmarknadsåtgärder som friåret och plusjobb. Vi vill se en mer pro-aktiv arbetsförmedling, som själv bedömer hur resurserna ska fördelas och som tillgodoser den arbetssökande med en personlig coach som aktivt tillsammans med den sökande lägger upp en handlingsplan.

Ingen ska behöva vara arbetslös under så lång tid att arbetslöshetsersättningen går ner till 70 procent (200 dagar). Dock, sänker vi ersättningsnivån för att minska marginaleffekten av att vara bidragsberoende och vara arbetstagare. Därför ger vi även ett arbetsavdrag till dem som tjänar minst, så att det ska löna sig att arbeta. Det innebär att en låginkomsttagare får 1 000 kronor mer ut i lön efter skatt.

Annons

Sjukersättningen:

Moderaterna vill öka satsningen på rehabilitering, och vi vill inkludera förtidspensionärer i rehabiliteringsinsatserna. Därmed vill vi öka andelen förtidspensionärer som kan återvända till arbetslivet.

För dem som har en förtidspension på garantinivå så kommer vi inte att sänka ersättningsnivån, tvärtom kommer de att få ta del av vårt särskilda bostadstillägg för pensionärer. Vi föreslår en höjning av den skäliga levnadsnivån, så att den som är berättigad får 225 kronor mer i månaden efter skatt och hyra.

Sjukpenning:

Vi moderater vill införa en riktig vårdgaranti, samt öka resurserna på rehabilitering. Därmed kommer fler att kunna återvända till att arbeta, och det inom sex månader. Ju längre en arbetstagare står utanför arbetsmarknaden, ju svårare blir det att återvända.

Vi vill sänka skatten för låg och medelinkomsttagare, vilket leder till en extra 1000-lapp per månad. Att vi säger nej till att fler ska få ut 80 procent av sin inkomst, beror på att det gynnar höginkomsttagarna. Genom att höja taket, så gynnar det dem som tjänar mer än taket, inte dem som tjänar under.

Föräldraförsäkring:

Moderaterna vill att föräldrarna ska ha större valfrihet för att barnen ska få bästa möjliga uppväxt. Exempelvis vill vi införa ett vårdbidrag där man som förälder kan välja om man vill ta hand om sina småbarn själv eller lämna på förskola eller hos dagmamma. Moderaterna möjliggör också att båda föräldrarna kan vara föräldralediga samtidigt, stötta varandra och bygga en trygg familj där man hjälps åt.

Moderaterna sänker visserligen ersättningen från 80 procent till 75 procent av inkomsten i 12 månader, men samtidigt höjer vi taket från 7,5 till 10 basbelopp. Idag får en förälder ersättning med 80 procent på högst 24 800 kr, men med moderaternas förslag får man 75 procent av max 33000 kronor. Detta är en förbättring som även främjar jämställdheten, eftersom det oftast är kvinnan i familjen som har lägst lön och automatiskt blir den som stannar hemma.

Vi tror inte på en kvotering av föräldraledigheten, utan vill att familjerna ska bestämma själva hur de vill ha det. Ett skatteavdrag för den förälder som har lägst inkomst när den börjar arbeta efter föräldraledighet kommer också att införas.

Annons

Linda Andersson (m)

Trelleborg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons