Annons
Insändare

Finanskrisen – de rikas fel, men de fattiga får betala

Svar till Ewa Thalén Finné (M) riksdagsledamot (den 8 juni). Nej Ewa Thalén Finné, Socialdemokraterna har skapat den svenska modellen under ständigt gny från höger, alltså från sådana som du.
Insändare • Publicerad 15 juni 2009

Dina anklagelser är lika trovärdiga som påståendet om Moderaterna som det nya arbetarpartiet, efter alla sänkningar av försäkringsersättningar, raserande av a-kassan, straffskatt för pensionärer, sjuka och arbetslösa och handlingsförlamningen att inte göra ett smack på EU-plan för att motverka lönedumpningen och angreppen på fackliga rättigheter.

Alla vet att den svenska modellen med förhandlingar och kollektivavtal har gjort att Sverige framgångsrikt kunnat hävda sig i konkurrensen. Det är ju vi som tillsammans med fackföreningsrörelsen skapat den (under hårt motstånd från Moderaterna och Svenskt Näringsliv). Men modellen är nu satt under angrepp av EU-domstolen på talan av just av det av Moderaterna närstående Svenskt Näringsliv. Denna politiserande domstol har vantolkat utstationeringsdirektivet och därigenom öppnat för lönedumpning och social oro. Ända sättet att ändra på detta är att i Sverige och EU ändra den grundläggande lagstiftningen, som domstolen rättar sig efter. Men Moderaterna liksom Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna vill bara med läpparnas bekännelse försvara kollektivavtal och fackliga rättigheter. För att försvara sin brist på försvar av den svenska modellen angriper man Socialdemokraterna för att man vill spela rysk roulette. Ett typiskt och välkänt moderat trixande när det gäller löner över existensminimum.

Annons

Vi har redan norra Europas lägsta löner. Vi har Europas högsta ungdomsarbetslöshet. Lönedumpningen har pågått länge inom byggsektorn. Försäkringskassan är redan JO-anmäld 330 gånger i år. Folk får inte ut sina rättmätiga pengar utan hamnar hos kronofogden. Konkurserna bara i maj i år var över 600.

Ewa Thalén Finné påstår också att det är båg att kommunerna inte fått några pengar för att förhindra att lärare, läkare, sjuksköterskor, vårdbiträden, barndagvårdare med flera sägs upp. Faktum är att tillskotten inte sker i år, när det är som värst utan först nästa år. Dessutom med avsevärt mycket mindre än vad som behövs och oppositionen krävt.

När det gäller jobbskatteavdraget drar det en utgift på 85 miljarder om året, bara det nyligen införda sista steget kostar 35 miljarder. Man behöver inte vara ekonom för att förstå vad dessa pengar kunde användas till på välfärdområdet, inte minst för att skapa fler jobb. En bra bonde sparar i ladan under ett gott år. Ni sänker skatterna med lånade pengar. Av det dukade bordet finns snart inte benen kvar.

Finanskrisen är de rikas fel, men det är de fattiga som får betala priset. Du tillhör idag en moderatledd regering som undan för undan monterar ned den svenska välfärden. Men fortsätt låna mer, det är ju alltid de fattiga, ungdomar och pensionärer som får stå för notan. Tänkvärt är, att vi har aldrig haft en borgerlig regering som klarat landets ekonomi. Gick ni inte till val på utanförskapet och jobben?

Johan Silfversten Bergman
Per Brandt, byggnadssnickare (utsliten)
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons