Annons
Insändare

Felaktigt använda Judas i E 6-debatt

Insändare • Publicerad 28 juni 2007

Angående uttrycket "En modern Judas" som fanns med på insändarplats den 27 juni och handlade om E 6-beslutet.

Politiker sitter på folkets uppdrag. Varje vald politiker, nationellt och lokalt, har ett mandat från väljare att företräda ett partis åsikter och värderingar. Vi kallar detta för den representativa demokratin.

Annons

Samtidigt bär varje politiker med sig sina egna värderingar in i den politiska debatten. Högt till tak ska alltid råda. Det hindrar tydligen inte att en debatt kan få så höga vågor att fokus i debatten förskjuts till pajkastning eller, i värsta fall, motsättningar med inslag av hat som i slutändan kan resultera i ökat politikerförakt.

Det sistnämnda gagnar varken medborgarna eller de enskilda frågorna.

I E 6 – debatten ser vi nu ett exempel på hur en viktig fråga skuggas av uttryck och tillmälen. När den interna debatten når invektivens gräns, vare sig det sker i pressen eller per e-post, då står vi alla som förlorare. Diskussionen tappar fokus, övergår i personmotsättningar och det manipuleras med fakta. Trelleborgs politiker bör bibehålla en rimlig argumentationsnivå och inte falla ut i för starka ord, i affekt.

Som kyrka och församling ser vi i Judasgestalten både hur ondskan kan regera jorden och förmå en människa till att offra allt för att uppnå sitt eget bästa, inte andras.

När vår frälsare och mästare Jesus kristus blev förrådd av Judas Iskariot handlade det om att verkligen bli förråd, oskyldigt offrad och utlämnad till tortyr och död.

Att dra in detta svek i E 6 – debatten är inte jämförbart.

Stefan Strandberg, Gustaf Centervall

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons