Annons
Insändare

Felaktig skylt förvirrar

Eftersom hamnen i Trelleborg är av riks-och regionalintresse, undrar jag, hur länge nedsmutsningen och nedsurningen skall få fortgå. Måste båtarna ligga med motorerna på och skita ned luften för kommunens innevånare. Finns det inte elektricitet och lågsvavligt bränsle?
Insändare • Publicerad 6 april 2009

Min första tanke var att nu har en halvsovande kommunalttjänsteman i sin egen lilla värld ramlat av stolen och slagit i huvudet och fått ett abrupt uppvaknande.

När jag hade lugnat ner mig lite och sett mig omkring, då förstod jag att det var havsnivån som var för hög och det var därför utsiktsplatsen var borta. Nu blir man betänksam. Alla experter och klimatforskare har talat om problemet med stigande havsnivåer i många år, så det har ingen kunnat missa, förutom kommunens ansvariga tjänstemän. Här kan man citera en Hasse Alfredsson monolog, det hade vi ingen aning om.

Annons

Lite längre norrut stod det en stor informationstavla som jag inte sett tidigare fast den troligtvist hade stått där i flera år. På tavlan stod några torftiga uppgifter att läsa om Smyge fyr. Eftersom en av minna hobbys är svenska fyrar, tittade jag mig omkring. Har man byggt en ny fyr? Nä, jag såg bara den fyren som byggdes 1883 och den heter Smygehuk och ingenting annat.

Att man i folkmun och vardagstal säger Smyge fyr är en sak, men på en informationstavla som tusentals människor läser från när och fjärran, måste alla uppgifter vara korrekta. Detta är inte klokt. Det är skrämmande att se att kommunens tjänstemän inte har större kunskap.

Sedan upptäckte jag, till min stora förskräckelse, att det i informationen om fyren fanns en felaktighet. Det står att fyren byggdes 1883 (vilket är korrekt) och att fyren släcktes 1975 (vilket också är korrekt) men sedan står det att fyren tändes igen 2002 (vilket är felaktigt). Den tändes valborgsmässoafton 2001. Ni ansvariga kommunala tjänstemän, ändra detta omedelbart!

Jag tycker att man samtidigt skulle öka informationen om fyren. Exempelvis att den elektrificerades 1931 och att Smygehuk har tre stycken systrar, nämligen Hallands Väderö, När och Stenkyrkehuk och att fyrens ljuskaraktär är 1+2 var tjugonde sekund (vilket betyder ett ljussken och uppehåll i tio sekunder, två ljussken och uppehåll i 10 sekunder). Svenska fyrar har nämligen nästan alla olika ljuskaraktär.

Denna information finns kanske redan där fyren står vid vandrarhemmet, för jag har inte varit där sedan jag flyttade från fyrvaktarbostaden 1966. Ett besök där skulle kanske vara på sin plats, men man får välja en lämplig sommardag när det blåser frisk till hård nordlig vin, så att man klarar odören från hamnen.

Alf Johansson Inflyttad Smygebo 1961 från Öland
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons